Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"DOBIO SAM USMENI POZIV KADA JE VUČIĆ BIO NA INAUGURACIJI"

Milatović 30. maja u Briselu sa zvaničnicima EU, nakon toga ide u Beograd

25.05.2023 17:28h

25.05.2023 19:02h

Foto: Screenshot/TVCG

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović 30. maja sastaće se u Briselu sa ministrom spoljnih poslova Evropske unije Žozefom Boreljom, i evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem u svojoj prvoj zvaničnoj posjeti od stupanja na dužnost.

"Ja ću prvo posjetiti Brisel i poslati simboličnu poruku da je evropski put Crne Gore prioritet svih prioriteta za vrijeme mog mandata. Razgovaraću 30. maja sa Boreljom i Varheljijem, nakon čega idem u Moldaviju na Samit evropske političke zajednice gdje ću razgovarati sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom For den Lajen, ali održaću sastanke i sa evropskim liderima uključujući i francuskog predsjendika Emanuela Makrona", saopštio je Milatović u intervjuu za RTCG.

On je kazao da će tim činom poslati snažnu poruku da Crna Gora ima političku volju da postane dio Evropske unije.

Najavio je da je dobio brojne pozive lidera zemalja, te da će veoma brzo posjetiti i Beograd.

"Dobio sam brojne pozive, rekao sam da mislim da je važno i demokratski smisleno posjetiti Beograd vrlo brzo, nakon Brisela. Srbija je naš najveći ekonomski parner, i dobio sam usmeni poziv kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio na inauguraciji", kazao je Milatović.

Osvrt na inauguraciju i prve aktivnosti u ulozi predsjednika

U okviru prvih aktivnosti nakon stupanja na dužnost Milatović je kazao da je imao sastanak sa američkim senatorima, a bilo je u fokusu i pitanje formiranja njegovog kabineta, te pozv nosiocima lista za predstojeće parlamentarne izbore 11. juna

Govoreći o inauguraciji koja je održana prije nekoliko dana u Skupštini Crne Gore kaže da "odavno nije poslata evropskija poruka iz Crne Gore kao tog dana".

"Zadovoljstvo je moje i Crne Gore što su lideri cijelog Balkana bili u Crnoj Gori čime je poslata snažna slika Crne Gore kao dobrog prijatelja i partnera. Tu su bili i specijalni izaslanici SAD, Velike Britanije, Njemačke, Poljske... Sjajan dan koji je bio kruna demokratske smjene vlasti", kazao je.

O čestitiki Bajdena

Komentarišući čestitku koja mu je povodom stupanja na dužnost predsjednika stigla od prvog čovjeka SAD Džozefa Bajdena, smatra da je to odraz podrške koju nam ta zemlja pruža.

"Očekuje se negdje i moj odlazak u Vašington. Takođe, stigla mi je i čestitka predsjednika Kine i brojnih zvaničnika. To je dobra poruka da je Crna Gora zakoračila na jedan dobar put i siguran sam da ću sa pozicije predsjednika dodatno osnažiti ta partnerstva"; poručio je Milatović.

Naša zemlja je, kaže, prijateljski nastrojena i dobar je partner u svijetu.

Kako planira da pomiri Crnu Goru

Podijeljenost u našem društvu bila je vještački kreirana, ocjenjuje Milatović upitan na koji način misli da pomiri Crnu Goru.

"To se radi na način što se građani neće dijeliti kao što je bio slučaj. Znate da su mnogi građani pa čak i grupe bile marginalizovane, diskriminisane zbog drugačijeg stava, mišjenja... Mnogi su zaista gubili podjednaku šansu za uspjeh u životu. Moj fokus je na Crnoj Gori kao jednakom društvu za sve. Pedsjednik ima najveći legitimitet i on tu najviše može", smatra Milatović.

Na njemu je, dodaje, i dodatno veća odgovornost da opravda, kako navodi, snažnu poruku građana koju je dobio.

O Danu nezavisnosti i državnim simbolima

Najbolje će građani o tome suditi.Mislim da svako treba da pokaže jedan odgovoran stav prema državi i državnim simbolima, praznicima koji simbolišu državno postojanje Crne Gore, kazao je komentarišući činjenicu da pojedine opštine nijesu bile ukrašene državnom zastavom povodom Dana nezavisnosti.

"Svakome treba ostaviti jedan prostor, a građani su ti koji sude o svima nama. Moj stav je vrlo jasan, međutim kao čovjek koji je demokratski orjentisan mislim da svakome treba ostaviti prostor i o takvoj vrsti djelovanja će suditi najbolje građani", kazao je.

Govoreći o predlogu poslanice Jelene Božović da se preispitaju državni simboli, kaže:

"Mislim da je to rezutat jednog načina na koji su sadašnji simboli donošeni u prethodnom periodu. U kontekstu nedovoljne inkluzivnosti u Crnoj Gori, čini mi se da upravo takve izjave poput izjave uvažene poslanice Božović jesu jedna mjera možda nedovoljnog osjećaja njihove neuključenosti u određene procese u Crnoj Gori u prethodnom periodu. To moramo da promijenimo u narednom periodu. Da oko ključnih stvari, stvari koje su važne, insistiramo na velikom društvenom konsenzusu i prosto u tom procesu odlučivanja uključiti što veći broj društvenih aktera - prije svega mislim na političke partije koje imaju suverenitet da u ime građana diskutuju i odlučuju o određenim stvarima.

Upitan da li treba preispitati odluke o državnim simbolima, kaže:

"U jednoj demokratiji sve stvari moguće je preispitati. Moj odnos prema državnim simbolima je vrlo jasan. Mislim da treba da se oko njih okupljamo. To nijesu teme koje trenutno treba ottvarati. Kao predsjendik koji pedstavlja sve građane u Crnoj Gori, apsolutno demokratski ću se ponijeti prema svakoj demokratskoj inicijativi uključujući i tu naravno."

O savjetima Jovane Marović

Govoreći o tri savjeta koja mu je uputila nekadašnja ministarka Jovana Marović - da osujeti ulazak DF u vladu, da ne ulazi Crna Gora u Otvoreni Balkan i da što prije posjeti Kosovo, kaže da prvi put čuje za njih.

"Nedemokratski je bilo koga sprečavati da uđe u neku vladu. Prirodno je da volja građana, kakva god ona bude, bude reflektovana u novoj Vladi. Moj politički stav je jasan. U kontekstu spoljnje politike treba ubrzati evropski put i unaprijediti dobrosusjedske odnose Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana. Mislim da je to volja i najvećeg dijela građana u Crnoj Gori. Na kraju mislim da moramo da se ponašamo kao jedno demokratsko društvo", dodao je Milatović.

Što se tiče posjete bilo kojoj zemlji regiona kaže da je bio srećan što je vidio kod nas sve lidere zemalja Zapadnog Balkana.

"Moja misija je unapređenje dobrosusjedskih odnosa. Što se tiče Otvorenog Balkana mislim da je prioritet zemlje regionalna saradnja u okviru Berlinskog procesa, ali takođe i kao ekonomista i političar podržavam sve ostale regionlne ekonomske inicijative. Mislim da Crna Gora može da mu kao dodatni učesnik tog procesa da vrijednost, pod uslovom da je ta vrijednost u fokusu evropskih integracija", dodao je.

O sastancima sa Đukanovićem

Mislim da je to bio primjer dobre prakse. Koliko god smo politički protivnici, razgovorima smo pokazali posvećenost funkciji predsjednika, kazao je komentarišući dvaput održane konsultacije sa doskorašnjim predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

"Želio bih da to postane dobra praksa. Kada i ja za pet ili 10 godina budem napuštao funkciju isto ću uraditi sa budućim predsjednikom ili predsjednicom. Mislim da su razgovori bili dobri, konstruktivni. Poslali smo dobru poruku javnosti da jesmo demokratska zemlja", kazao je.

Đukanovićevo je, smatra on, da iznese određene političke stavove i zapažanja što je i uradio.

"Moje je da to saslušam i da se prema tome demokratski i odredim. Razgovaali smo o spoljnjoj politici, zemljama regiona. Imamo različite stavove kada je u pitanju odnos prema Srbiji, i neke druge stvari. Bio je razgovor primjer jednog političkog mimoilaženja, ali opet i razgovora u kontekstu ove institucije čiji je predsjednik on bio, a čiji sam sada ja", kazao je Milatović.

O mimoilaženjima sa Spajićem

Dosta toga je bilo dodatno i medijski, dramski preneseno. Imam svoja zapažanja, Spajić svoja. Mislim da smo uradili dosta dobrih stvari za Crnu Goru, kazao je.komntarišući navode da između njega i Milojka Spajića ima mimoilaženja.

"Mislim da postoje različiti političi pogledi ali vrlo često smo i do sada iz različitosti uspijevali da nađemo zajednički imenitelj i mislim da je u tome bila dodatna vrijednost PES. Mislim da je Spajić dobra vrijednost za politički ambijent u Crnoj Gori. Želim dobru sreću i snagu i Spajiću i Pokretu. Mislim da sam udario dobre temelje tom rezultatu", kazao je Milatović.

O odnosima sa Srbijom

Taj odnos je bio na najnižem istorijskom nivou. Dvije prijateljske zemlje koje spajaju mnoge stvari, bilo je nedopustivo da imaju niske političke odnose, kazao je Milatović ocjenjujući odnose Crne Gore i Srbije.

"Političari su slali loše poruke iz Crne Gore. Za tango je uvijek potrebno dvoje. Mislim da se ta situacija promijenila i da ti odnosi treba da budu relaksirani - na fonu onoga što postoji između Austrije i Njemačke, Grčke i Kipra...Vidim u tom smislu budućnost naših odnosa. Vidim ih i uokviru zajedničke porodice Evropske unije. Bio bih srećan ako bi CG mogla da dodatno da vjetar u leđa drugim zemljama da ubrzaju pristup članstvu u EU", poručio je Milatović.

O potpisivanju zakona - da li se konsultovao sa pravnicima i hoće li ih potpisati

Način na koji je Đukanović raspustio Skupštinu, bio je jedinstven slučaj, kazao je Milatović.

"U međvremenu se desila situacija da Đukanović nije potpisivao zakone koji su stizali iz Skupštine. Svi ti rokovi su prošli, pokazao je jedan neodgovoran odnos prema Ustavu, prema Skupštini... Nemam u odnosu na šta da se odnesem jer su svi rokovi propisanu Ustavom probijeni. Mislim da je moj odgovor tu poprilično jasan", kazao je.

I Skupština je, smatra on, imala jednu nedovoljno aktivnu ulogu u tom smislu dozvoljavajući predsjedniku da se tako ponaša.

"Neko je mogao da pokrene pitanje da li se predsjednik ponaša ili ne ponaša u skladu sa Ustavom. Mnoge stvari su mogle biti urađene, a nijesu. Sačekaću novi saziv Skupštine koji će biti konstituisan do sredine jula i očekujem da se i ja i Skupština ponašamo u skladu sa Ustavom, zakonom... Mislim da treba da postoji međusobno uvažavanje i odgovornost"; dodao je Milatović.

O Zakonu o predsjedniku - očekuje li skoriju odluku o tome

Pozvao sam javno sudije Ustavnog suda da bi bilo dobro da se ta odluka donese što brže, jer je važno imati jasnost Zakona o predsjednku posebno u kontekstu njegove funkcije, naveo je Milatović odgovarajući na pitanje da li očekuje da se Ustavni sud skorije izjasni o ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o predsjendiku.

"Mislim da je Ustavni sud imao dovoljno vremena da se oderedi po tom pitanju, očekujem veću ažurnost od Ustavnog suda kad je u pitanju i taj i drugi predmeti", kazao je.

Podsjeća da ne bi da prejudicira odluku US ali čini mu se da su, kaže, "stvari tu prilično jasne".

O pozivu nosiocima lista na sastanak uoči parlamentarnih izbora 11. juna

Pozivom nosiocima lista na sastanak želio je, kaže, da pokaže da sve liste tretira na ravnopravan način.

"Mislim da je to važna poruka i svako od njih treba da ima ravnopravan odnos. Taj sastanak bi sa druge strane poslao poruku demokratske zrelosti našeg društva i kohezije oko nekih načina na koji se ulazi u ovaj izborni proces koji je prvi demokratski izborni proces parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. To bi bila i dobra poruka strateškim partnerima, pogotovo evropskim da u CG postoji jedna zrelost, i na taj način bi pokazali da jesmo zreliji od ostalih i u smislu pristupanja Evropskoj uniji", kaže Milatović.

Više puta građani su za njega, navodi, glasali znajući da je jedan od lidera "Evropa sad".

"Mislim da sam jasno pravio razliku između partijskog interesa i državnih odluka. Mislim da to građani jasno percipiraju. Mislim da sam bio i korektivni faktor uvijek. S druge stane znate da je Pokret mlada politička organizacija. Njegova trenutačna politička snaga je rezultat velikim dijelom mog uspjeha na podgoričkim i sad na predsjedničkim izborima. Važno je držati jedan balans", kazao je.

Ponovio je još jednom da neće imati aktivno učešće u ovoj parlamentarnoj kampanji.

"Na taj način pokazaću jednu demokratsku zelost i da sam predsjednik svih građana", dodao je.

Upitan da li bi bila moguća kohabitacija ako premijer ne bi bio iz "Evropa sad" navodi:

"Mislim da je kohabitacija prirodna stvar. Važno je da svako iz svog ugla promoviše i zastupa legitimne političke stavove. Dobra je različitost mišljenja, i to je jedini način da društvo ide naprijed. Jednoumlje nigdje nikoga neće dovesti. Imali smo jednoumlje u prethodnih 30 godina i vidite gdje nas je to dovelo. Nemojte da se vraćamo na jednoumlje", poručio je Milatović.

Dodatna vrijednost, prema njegovim riječima, dolazi iz različitih mišljenja.

"Nije demokratija samo prebrojavanje ko ima više, nego sposobnost da se stavite u cipele ovoga drugog. Da bez obzira što različito mislite, nađete jednu zajedničku tačku", kazao je.

Smatra da je to moguće, te poručuje da je on promoter takve Crne Gore.

O pozivu građanima da šalju biografije za kabinet - marketinški potez ili zaista poziv za zaposlenje

"Sličnu stvar sam uradio kada sam bi i ministar ekonomskog razvoja. Prijavilo se puno kandidata i od devet pomoćnika mislim da je sedam ili osam bilo onih koje zaista nijesam znao prije toga. Oni koji su postali pomoćnici na osnovu biografija. Isto sam uradio i sad jer sam želio da pošaljem poruku da je meritokratija i sistem vrijednosti koji promoviše jednake šanse ono iza čega stojim. Prijavilo se više od 1000 ljudi. Neki su dobri, neki manje dobri. Moji saradnici su prošli kroz spisak, napravili smo bazu. Mnogi će u narednim danima biti pozvani na intervju i sasvim sigurno neki će biti zaposleni u mom kabinetu", kazao je.

Trenutno, kaže, ima pravo na deset savjetnika predsjednika države.

Naveo je i da će brzo javnosti da predstavi tim, te vjeruje da će javnost "biti prijatno iznenađena kvalitetom tima".

Kazao je da će biti prisutan u svim crnogorskim opštinama, te da će u cilju promocije obići i brojne evropske gradove.

 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT