Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

IZABRANI ČLANOVI ODBORA POVJERENIKA KOJI ĆE OBAVLJATI FUNKCIJU SKUPŠTINE OPŠTINE

Iako su kazali da će povući odluku: Vlada uvodi prinudnu upravu u Šavnik

01.04.2024 17:26h

01.04.2024 17:37h

Foto: Opština Šavnik

Vladina odluka o raspuštanju Skupštine Opštine Šavnik, nakon što je prošlog petka povučena iz procedura, objavljena je danas u Službenom listu Crne Gore.
 
Funkciju Skupštine opštine Šavnik, do njenog konstituisanja, kako se navodi u odluci, obavljaće Odbor povjerenika u kojem su: predstavnik Ministarstva javne uprave Boban Jovović, predstavnik Ministarstva javne uprave Zlatko Gligorović, predstavnik Ministarstva finansija Dragan Darmanović, predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja Milena Strugar, predstavnica Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore Gordana Pleskonjić, te Miljan Petrušić i Marko Tomašević.

„Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore“, navodi se u dokumentu.

Razlog povlačenja odluke je, kako je tada objašnjeno, to što odluka Skupštine opštine Šavnik o skraćenju mandata lokalnom parlamentu stupa na snagu danom donošenja, a Vladina odluka o uvođenju prinudne uprave danom objave u Službenom listu.

S obzirom na to da je odluka lokalnog parlamenta o raspuštanju uslijedila prije nego je Vladina stupila na snagu, u izvršnoj vlasti su zaključili da ona ne bi imala pravni efekat.

Vlada je dan ranije donijela odluku da u Šavniku i Andrijevici uvede prinudne uprave koje bi tim opštinama rukovodile do konstituisanja novih saziva lokalnih parlamenata.

S ciljem da preduhitri stupanje na snagu odluke Vlade, Skupština opštine Šavnik sazvala je sjednicu i većinom glasova odbornika sebi skratila mandat.

Nakon što je Vlada povuklu odluku, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović se oglasio, te kazao da nema pravnog osnova za raspisivanje izbora u Šavniku.

Odluka o skraćenju mandata odbornika Skupštine Opštine (SO) Šavnik ne pruža valjan pravni osnov za donošenje odluke o raspisivanju izbora u toj opštini“, naveo je, između ostalog, Milatović.

On je apelovao na nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mjere kako bi se već započeti izborni proces u Šavniku najzad okončao, a ta opština, kako je naveo, prestala da bude talac političkih prepucavanja.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT