Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"APELUJEMO I NA SVE RIGIDNE POJEDINCE DA NE VRŠE PRITISAK NA OPOZICIJU"

Spajić: Ispunjeni uslovi opozicije, popis može da počne, svi smo važni

28.11.2023 16:21h

Foto: gov.me

Svi uslovi iz Sporazuma potpisanog sa predstavnicima opozicionih partija i Vijećima manje brojnih naroda su ispunjeni, tako da proces može da počne 30. novembra i da svi u njemu učestvuju, poručio je premijer Milojko Spajić.

"Da budemo precizni, kao što je navedeno Sporazumom: proširene su popisne komisije i više od onoga što je traženo, ponovljen je Javni poziv za instruktore i popisivače, proširene komisije su popisivače odabrale prema paritetu, zakonski je regulisano pitanje provjere unosa podataka softverom i to u skladu sa Sporazumom", naveo je Spajić.

Takođe je, kako je dodao, Zakonom definisano formiranje Komisije za praćenje stvaranja softvera za provjeru podataka i njeni poslovi.

"Formiran je skupštinski odbor čija je nadležnost da prati primjenu Sporazuma. Utvrđena je kontrola unosa podataka i ispoštovan dogovor o tome da se ne vode pretpopisne identitetske kampanje, od strane političkih partija od momenta potpisivanja Sporazuma, kako se ne bi uticalo na rezultate popisa", kazao je Spajić.

Kako je istakao, uslovi sprovođenja i kontrolni mehanizmi su na mnogo višem nivou nego 2003. ili 2011.

"Ovim putem apelujemo i na sve rigidne pojedince, da ne vrše pritisak na opoziciju, jer je ovo šansa da pokažemo da smo svi kao društvo jedinstveni i fokusirani na evropski put Crne Gore, a da smo društvenu polarizaciju ostavili daleko iza nas", naveo je Spajić.

Prema njegovim riječima, najbolji pokazatelj da smo svi pobjednici u ovom procesu, je jednoglasno usvajanje Zakona o popisu.

"Ovim je Vlada pokazala i da je ovakav model inkluzivne i konstruktivne saradnje sa opozicionim partijama i ostalim društvenim akterima moguć, što je vrlo važno za budućnost i rješavanje mnogo većih izazova koji nas očekuju. Zahvaljujemo svim društvenim činiocima koji su omogućili da se svi uslovi ispune", zaključio je Spajić.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT