ADVERTISEMENT

"POTREBNA NUKLEARNA BEZBJEDNOST"

IAEA: Blizu dogovor o zaštiti nuklearne elektrane u Zaporožju

28.03.2023 19:13h

Foto: EPA-EFE/Russian Emergencies Ministry

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je "blizu" dogovora o zaštiti najveće evropske nuklearne elektrane u Zaporožju, ugrožene invazijom Rusije na Ukrajinu, gdje je po drugi put od početka ruske invazije.

„Mislim da je postizanje dogovora blizu. Iako se dvije strane međusobno ne slažu, one se slažu sa IAEA da je potrebna nuklearna bezbjednost. To je veoma važan element koji vjerujem da treba uzeti u obzir“, rekao je on u intervjuu za AP.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je juče s Grosijem, koji je za AP rekao da će najvjerovatnije narednih dana otputovati u Rusiju. Grosi je dodao da, pošto je u okolini centrale sve više borbi, s ruskim i ukrajinskim zvaničnicima pregovara samo o mjerama potrebnim da se spriječi nesreća u toj elektrani što bi bila „velika nuklearna katastrofa za Evropu“.

„Priča se o ofanzivama, kontraofanzivama“, rekao je Grosi. „Koncentracija trupa, koncentracija vojne opreme, teškog naoružanja eksponencijalno raste u oblasti blizu fabrike, što nas navodi da smatramo da bi mogućnost nesreće, ponovnog napada… mogla da raste“.

Grosi je ranije predložio uspostavljanje bezbjednosne zone oko centrale koja je blizu linije fronta, ali o tome nije bilo dogovora, podsjeća AP.

IAEA, organizacija Ujedinjenih nacija za atomsku energiju, sa sjedištem u Beču, u Austriji, ima stalni tim u Zaporožju. Svih šest reaktora te elektrane je isključeno, a struju potrebnu za hlađenje, da bi se spriječilo topljenje reaktora, centrala dobija kroz jedan preostali dalekovod, ali i tu ima prekida te struju za hlađenje tada daju dizel-generatori što je uvijek rizično.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT