Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

IZASLANIK KINE NA SASTANKU SA LAVROVOM

Kina najavila "konkretne korake" za kraj rata u Ukrajini

27.05.2023 12:56h

27.05.2023 12:56h

Foto: EPA-EFE/STRINGER

Kina će preduzeti konkretne napore za pronalazak političkog rješenja ukrajinske krize, prenosi kinesko ministarstvo vanjskih poslova riječi posebnog izaslanika Lija Huija. Kina se uvijek držala objektivnog i pravednog stava po pitanju Ukrajine, zagovarala je mir i razgovore, prenosi ministarstvo Lijeve riječi ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Li, posebni izaslanik Kine za evroazijska pitanja i bivši ambasador u Rusiji, održao je sastanke s Lavrovom i njegovim zamjenicima Andrejem Rudenkom i Mihailom Galuzinom. 

Dvije strane razmijenile su mišljenja o kinesko-ruskim odnosima i političkom rješenju za ukrajinsku krizu, te su se usuglasile da je nedavna posjeta kineskog predsjednika Sija Đinpinga Moskvi dodatno produbila međusobno političko povjerenje, piše kinesko ministarstvo.

Lijeva posjeta Rusiji došla je na kraju turneje u nekoliko zemalja. Iz Pekinga su rekli da im je cilj bio raspravljati o „političkom rješenju“ za kraj sukoba, a u sklopu toga sastali su se i sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem. Li je kazao kako će Kina osnažiti razmjenu i dijalog sa svim stranama, uključujući Rusiju, stoji u saopštenju ministarstva.

"Kina je uvijek pratila svrhu i načela Povelje UN-a, držala se objektivnog i pravednog stava, aktivno zagovarala mir i unaprijeđivala pregovore, odlučivala o vlastitom stavu prema srži same stvari i uvijek čvrsto stajala na strani mira i dijaloga", rekao je Li.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT