ADVERTISEMENT

GANG I KULEBA RAZGOVARALI TELEFONOM

Kina poziva na pregovore Ukrajine i Rusije, međunarodna zajednica da stvori uslove

17.03.2023 10:49h

Kina je voljna da radi sa Ukrajinom na zajedničkom promovisanju održivog i stabilnog razvoja bilateralnih odnosa, izjavio je u četvrtak kineski državni savjetnik i ministar inostranih poslova Ćin Gang u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim ministrom inostranih poslova Dmitrom Kulebom.

"Otkako su prije 31 godinu uspostavljeni diplomatski odnosi između Kine i Ukrajine, bilateralni odnosi su zadržali zamah razvoja", rekao je Ćin i dodao da je Ukrajina izrazila posvećenost uspostavljanju iskrenih odnosa sa Kinom na osnovu uzajamnog poštovanja, za šta Kina pokazuje zahvalnost.

Kuleba je istakao da Kina nije samo važan partner Ukrajine za saradnju već i neizostavna ključna sila u međunarodnim poslovima.

"Posmatrajući odnose dviju zemalja iz dugoročne perspektive, ukrajinska strana će nastaviti da se pridržava principa jedne Kine, poštuje teritorijalni integritet Kine i raduje se povećanju međusobnog poverenja i produbljivanju saradnje na raznim poljima sa Kinom", rekao je Kuleba.

On je izrazio zahvalnost Kini na pružanju humanitarne pomoći Ukrajini i istakao da je dokument o poziciji koji je objavila Kina o krizi i političkom rješenju krize u Ukrajini odraz iskrenosti promovisanja primirja.

Ćin je ponovio stav Kine da uvek zauzima objektivan stav i posvećen promovisanju mirovnih pregovora o krizi u Ukrajini, kao i da poziva međunarodnu zajednicu da stvori uslove za pregovore.

"Kina je zabrinuta zbog moguće eskalacije krize", naglasio je Ćin, izražavajući nadu da sve strane mogu da ostanu mirne, racionalne i uzdržane i da nastave mirovne pregovore što je prije moguće kako bi se unaprijedilo političko rješavanje.

"Kina će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u ublažavanju krize i nastavku mirovnih pregovora", poručio je on.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT