ADVERTISEMENT

OČEKUJE POVEZIVANJE HAŠKOG SUDA I INTERPOLA

Ministar pravde Njemačke: Putina ćemo uhapsiti ako dođe u Njemačku

19.03.2023 08:39h

Foto: EPA-EFE/Gavril Grigorov

Predsjednika Rusije Vladimira Putina ćemo uhapsiti ako dođe u Njemačku, rekao je ministar pravde Njemačke Marko Bušman za list "Cajt".

"Očekujem da će se Međunarodni krivični sud uskoro povezati sa Interpolom, kao i sa državama-članicama i zatražiti od njih realizaciju (naloga). Zatim će Njemačka imati obavezu da uhapsi predsjednika Vladimira Putina kada dođe na njemačku teritoriju i preda ga Međunarodnom krivičnom sudu", rekao je njemački ministar.

Dodao je da će se zahtjevi Međunarodnog krivičnog suda realizovati ako "Putinova noga kroči na teritoriju Njemačke", jer Njemačka priznaje jurisdikciju suda.

Pretpretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, ranije je izdalo "naloge za hapšenje", predsjednika Rusije Vladimira Putina i dječjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu organizacije.

Sud je u saopštenju naveo da je Putin "navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju".

Američki predsjednik Džozef Bajden nazvao je odluku MKS "opravdanom".

On je, istovremeno, naglasio da same SAD ne priznaju nadležnost ovog suda, ali da je u slučaju sa ruskim rukovodstvom argumentacija suda "poprilično čvrsta".

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova ocijenila je da su sve odluke Međunarodnog krivičnog suda za Rusiju ništavne iz pravnog ugla.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT