Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

MAĐARSKI PREMIJER PONOVO OPTUŽIO LIDERE EU

Orban pozvao Vašington i Moskvu na hitne pregovore oko situacije u Ukrajini

25.05.2023 21:26h

Foto: EPA-EFE/Johanna Geron

Mađarski premijer Viktor Orban kritikovao je lidere EU da su "preveliki intelektualci" koji ne ulažu dovoljno kapaciteta u okončanje borbe u Ukrajini.

Prema njegovoj izjavi, malo je vjerovatno da će "jadni Ukrajinci" iz sukoba sa Rusima izaći kao pobjednici, zbog čega je uputio poziv Vašingtonu i Moskvi na hitne pregovore.

Orban, koji je poznat po svojim neblagonaklonim pogledima na EU i njene članice zbog neutemeljene podrške Ukrajini, ponovio je svoj vapaj za prekidom vatre na Katarskom ekonomskom forumu u Dohi.

"Očigledno je da vojno rješenje ne funkcioniše. Ako pogledate realnost, brojke, kontekst i činjenicu da NATO nije spreman da pošalje svoje trupe, očigledno je da nema pobjede za jadne Ukrajince na bojnom polju. Ovo je moj stav", poručio je mađarski premijer, za sve okrivljujući "neuspjelu diplomatiju".

Orban je, inače, jedan od rijetkih evropskih lidera koji nije posjetio Kijev nakon početka Specijalne vojne operacije.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je da Mađarska blokira nov paket vojne pomoći Ukrajini, iako je ubijeđen da će sredstva sigurno biti na raspolaganju.

Mađarska je taj potez napravila jer je Ukrajina njihovu nacionalnu banku stavila na svoju listu "međunarodnih sponzora rata".

Prema njemu, o novom evropskom bezbjednosnom sporazumu trebalo bi pregovarati sa Moskvom.

"Kao država, Ukrajina je naravno veoma važna, ali na duži rok, sa strateškog stanovišta, ono što je bitno je buduća bezbjednost Evrope", dodao je on.

Mađarski premijer je kritikovao lidere EU da su "previše intelektualni", tvrdeći da ne traže očigledna rješenja, a jedno od njih mogao bi da bude sporazum koji uključuje Vašington i Kremlj.

"Jasno je da bez Sjedinjenih Država nema bezbjednosne arhitekture za Evropu. Ovaj sukob se može zaustaviti samo ako Rusi postignu sporazum sa Vašingtonom", rekao je on.

Mađarska, u kojoj polovina energetskih potreba zavisi od Rusije, pregovara o sporazumu sa Katarom o uvozu prirodnog gasa, a prve isporuke se očekuju 2026. godine.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT