Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

UPRKOS ŽALBI KOJU JE KIJEV PODNIO SVJETSKOJ TRGOVINSKOJ ORGANIZACIJI

Poljska ne odustaje od embarga na ukrajinske žitarice

18.09.2023 21:47h

18.09.2023 21:47h

Foto: Pixabay

Poljska neće odustati od svog embarga na ukrajinske žitarice uprkos žalbi koju je Kijev podnio Svjetskoj trgovinskog organizaciji i uprkos ukidanju ograničenja koje je Brisel obznanio prošlog petka, rekao je portparol poljske vlade.

"Držimo se svog stava, vjerujemo da je pravedan, a rezultat je ekonomske analize i ovlaštenja koja proizilaze iz prava zajednice i međunarodnog prava", rekao je Pjotr Miler.

Istakao je da Poljska "nije impresionirana" ukrajinskom žalbom Svjetskoj trgovinskog organizaciji.

Poljska, Mađarska i Slovačka su na odluku Evropske unije da povuče ograničenja na uvoz ukrajinskih žitarica reagovale - zadržavanjem ograničenja ili uvođenjem novih ograničenja, prkoseći Briselu jer, kako tvrde, ukidanje ograničenja obara cijenu domaće hrane i nanosi štetu lokalnim farmerima.

Ukrajina planira tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog zabrane ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, rekao je u ponedjeljak ministar poljoprivrede, Mikola Solski.

"Mislim da će to biti u bliskoj budućnosti", rekao je za Reuters.

Ruska invazija na Ukrajinu zatvorila je crnomorske brodske putove koji su se koristili prije rata, što je rezultovalo time da je EU postala glavna tranzitna ruta i izvozno odredište za ukrajinske žitarice.

EU je u maju pristala da ograniči uvoz u Bugarsku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Slovačku, nastojeći zaštititi tamošnje poljoprivrednike koji su uvoz krivili za pad cijena na lokalnim tržištima.

Mjere su omogućile da proizvodi nastave tranzit kroz pet zemalja, ali su zaustavile njihovu prodaju na lokalnom tržištu.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT