Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"VAGNER JE ŠILO ŠTIKLE KOJE NE MOŽE SAKRITI"

Prigožin: Kremlj je zabranio izvještavanje o meni u državnim medijima

28.05.2023 13:45h

28.05.2023 13:45h

Foto: EPA-EFE/Sergey Ilnitsky

Šef ruske plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, izjavio je da je uvjeren da su visoki zvaničnici Kremlja zabranili ruskim državnim medijima da izvještavaju o njemu.

On je upozorio da će takav obmanjujući pristup dovesti do reakcije ruskog naroda u roku od nekoliko mjeseci, piše Reuters.

Prigožin, koji je osnivač Wagnera, najpoznatiji je član užeg kruga ruskog predsjednika Vladimira Putina, a proslavio se tokom 15-mjesečnog rata u Ukrajini.

Prigožinove snage bile su na čelu bitke za preuzimanje kontrole nad gradom Bahmutom na istoku Ukrajine. Rusija je tvrdila da je zauzela ovaj grad, što je Ukrajina negirala. Međutim, ruski državni mediji umanjili su ulogu Prigožina u ovoj navodnoj ruskoj pobjedi kod Bahmuta.

Ovaj 61-godišnjak je stekao ime nametanjem brutalne discipline svojim plaćenicima i korišćenjem opscenog jezika i zatvorskog slenga kako bi vrijeđao Putinov najviši vojni vrh, uključujući ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Upitan o tome šta je izgledalo kao zabrana izvještavanja o njemu u državnim medijima, Prigožin je koristio niz ruskih poslovica kako bi se nasmejao odgovornima: "Ono što je zabranjeno uvijek je slađe."

"Wagner je šilo, štikle koji ne možete sakriti", rekao je Prigožin. "Apsolutno sam uvjeren da su zabranili (izvještavanje)".

"To što birokrate na visokom nivou, te same kule Kremlja, pokušavaju svima začepiti usta kako ne bi pričali o Wagneru, samo će dati još jedan udarac narodu."

Takav pristup, rekao je on, izazvao bi reakciju ruskog naroda.

"Dugoročno – dugoročno je dva ili tri mjeseca – dobiće šamar od naroda jer pokušavaju svima začepiti usta i uši", rekao je Prigožin.

Kremlj i ministarstvo odbrane ignorisali su Prigožinove ispade, za koje se čini da krše pravila strogo kontrolisanog političkog sistema koji je kreirao Putin otkako je osvojio najviši položaj u Kremlju posljednjeg dana 1999. godine.

Kremlj, koji nije odgovorio Reutersu na zahtjev za komentar, smatra da će svi ciljevi "specijalne vojne operacije" u Ukrajini biti postignuti uprkos, kako kaže, proxy-ratu koji Zapad vodi protiv Rusije.

Nakon što je Prigožin proglasio pobjedu u Bakhmutu, Kremlju je trebalo 10 sati da objavi izjavu od 36 riječi u kojoj čestita Wagneru i jedinicama oružanih snaga za "oslobođenje" Artjomovska, naziv za Bahmut iz sovjetske ere koji je koristila Rusija. Ime Prigožina nije spomenuto.

Prigožin je u nedjeljnoj audio poruci rekao da je 72.000 ukrajinskih vojnika ubijeno u "mlinu za meso" u Bakhmutu i da je ranjeno oko 100.000 do 140.000 ukrajinskih vojnika.

Ni Ukrajina ni Rusija ne objavljuju broj poginulih, a Kijev je rekao da su gubici Rusije u Bakhmutu bili ogromni jer je bila strana koja je napadala.

Kijev tvrdi da njegove snage i dalje kontrolišu mali dio grada.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT