ADVERTISEMENT

NAVODI RUSKOG ZVANIČNIKA

"Rusija bi mogla da zatraži odštetu za Sjeverni tok"

27.03.2023 07:15h

Foto: EPA-EFE/Wojtek Jargilo

Postoji mogućnost da Moskva zatraži odštetu za prošlogodišnje eksplozije na gasovodu "Sjeverni tok", rekao je zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Betričevski.

U septembru prošle godine, na gasovodima, koji ispod površine Baltičkog mora povezuju Rusiju i Njemačku, odjeknule su eksplozije i Moskva je to nazvala činom „međunarodnog terorizma“.

„Ne odbacujemo mogućnost da će iznijeti pitanje odštete za štetu nastalu nakon eksplozija na gasovodima Sjeverni tok“, rekao je Betričevski.

On je naglasio da su zapadne države protiv ruskog nacrta rezolucije Savjeta bezbjednosti UN u kojoj se traži pokretanje nezavisne međunarodne istrage o eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok.

Rusija je u februaru iznijela nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN radi provjera navoda koje je američki novinar Sejmur Herš iznio u tvrdnjama da su za eksplozije odgovorne SAD uz podršku Norveške.

Američki obavještajni podaci, s druge strane, nagovještavaju da je za sabotažu na gasovodu Sjeverni tok odgovorna proukrajinska grupa, a da je napad izveden bez znanja ukrajinskih vlasti. Oni napominju i da nema dokaza da je u napad bila umiješana Rusija

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT