Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

IZJAVIO GLAVNI DIREKTOR DRŽAVNOG RAKETNOG CENTRA

Rusija: Krećemo u serijsku proizvodnju Sarmata

24.11.2022 09:04h

Foto: Printscreen

U Rusiji je započela serijska proizvodnja najnovije interkontinentalne balističke rakete Sarmat, izjavio je Vladimir Degtjar, glavni direktor Državnog raketnog centra Makejev, prenose ruski mediji.

"Raketni sistem već je pušten u serijsku proizvodnju, osigurani su potrebni materijali i proizvodna oprema", rekao je.

Sarmat će sljedećih 40-50 godina ojačavati borbeni potencijal ruske vojske i osigurati sigurnost Rusije, rekao je i dodao da će “u sadašnjim geopolitičkim uslovima to oružje postati glavni činilac nuklearnog odvraćanja i garancija očuvanja mira”.

Projektil dometa 18.000 kilometara, može nositi nuklearne bojeve glave

Rusija tvrdi da će nova raketa moći da napada mete i preko Sjevernog i Južnog pola i tako savlada neprijateljske ssteme odbrane od projektila.

Rusija je ranije objavila da je prvo lansiranje interkontinentalne balističke rakete Sarmat izvršeno 20. aprila te da je bilo uspješno. Do kraja jeseni su planirali da naprave i razmjeste oko 50 ovih međukontinentalnih balističkih raketa sposobnih za nuklearne napade.

Sarmat ima doseg od 18 hiljada  kilometara te može biti opremljen nuklearnim bojnim glavama. Predsjednik Vladimir Putin iskoristio je lansiranje rakete u aprilu kako bi zaprijetio Zapadu u kontekstu ruskog rata u Ukrajini. Raketa bi mogla nadvladati sve vrste obrane i natjerati države da bolje razmisle prije nego što zaprijete Rusiji, izjavio je tada Putin, prenosi Index.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT