ADVERTISEMENT

397. DAN RATA U UKRAJINI

Grosi: Situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje opasna; Zelenski obišao Sumsku oblast

28.03.2023 05:05h

28.03.2023 21:30h

Foto: EPA-EFE/Oleg Petrasyuk

Rat u Ukrajini – 397. dan.

Rusija nije uspjela da dobije saglasnost od Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija za sprovođenje nezavisne istrage o eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok u Baltičkom moru koji povezuju Rusiju i Njemačku.

Ukoliko Rusija rasporedi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju, Ukrajina će pojačati mobilizaciju i rasporediće najmanje osam dodatnih brigada na granicu sa tom zemljom. EU će nastaviti da podržava Ukrajinu u ratu protiv Rusije koliko god bude potrebno i masovno će povećati proizvodnju municije za slanje u tu zemlju, rekao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Tok dešavanja iz Ukrajine mogli ste da pratite uživo na našem portalu:

Lavrov: Svako normalan brine za budućnost Ukrajine

Svaki normalan čovjek je zabrinut za budućnost Ukrajine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Pretpostavljam da je to tema koja brine svakog razumnog čovjeka. Briga za sudbinu ljudi koji žive ne samo u Ukrajini, već i na postsovjetskom prostoru u cjelini", rekao je Lavrov.

SAD moraju da se vrate civilizovanim principima međunarodnih odnosa da bi obnovile dijalog sa Rusijom, ali trenutno nema naznaka da se to događa, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Djelovanje SAD je u direktnoj suprotnosti sa ovim principima. Rusiji je objavljen hibridni rat. Nadamo se da će jednog dana prevladati razum i logika dijaloga, a ne konfrontacije, interesa i rješavanja sopstvenih geopolitičkih ciljeva putem hibridnih i drugih vrsta ratova", rekao je Lavrov.

Bijela kuća: Nema naznaka da Rusija sprema upotrebu taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini

Portparol Bijele kuće Džon Kirbi rekao je povodom najave ruskog predsjednika Rusije Vladimira Putina da je Moskva postigla dogovor o postavljanju taktičkog nuklearnog oružja na bjelorusku teritoriju da SAD nisu vidjele nikakav korak Rusije u tom pravcu.

"Pratimo ovo vrlo pažljivo. Nismo vidjeli nikakav novi gest Putina da se pokrene ono što je obećao da će uraditi", rekao je portparol Bijele kuće.

MOK: Ruski i bjeloruski sportisti mogu da se takmiče pod neutralnom zastavom

Međunarodni olimpijski komitet preporučio je da ruskim i bjeloruskim sportistima bude dozvoljeno da se takmiče na međunarodnim sportskim događajima pod neutralnom zastavom.

MOK je izdao niz preporuka, u kojima se navodi da se "oni sa ruskim ili beloruskim pasošem moraju takmičiti samo kao pojedinačni neutralni sportisti", što znači da pojedinci mogu da se takmiče bez nacionalnih simbola, kao što je zastava.

Odluka o Olimpijskim igrama sljedeće godine u Parizu i Zimskim olimpijskim igrama Milano-Kortina 2026. biće donijeta "u odgovarajuće vrijeme", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se "sportisti koji imaju ugovor sa ruskim ili bjeloruskim vojnim ili nacionalnim bezbjednosnim agencijama" ne mogu uzeti u obzir.

Grosi: Veoma opasna situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi opisao je situaciju u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, okupiranoj od strane Rusije, na jugoistoku Ukrajine kao "veoma opasnu" i veoma nestabilnu.

Nuklearno postrojenje je izgubilo eksterno napajanje šest puta od ruske invazije na Ukrajinu prije više od godinu dana, što je primoralo elektranu da pređe na dizel generatore kao bi rashladili reaktore.

Grosi kaže je da je nivo vode u obližnjem rezervoaru koji kontrolišu ruske snage još jedna potencijalna opasnost. Voda koja se dovodi iz rezervoara koristi se za hlađenje reaktora.

"Ako se nivo rezervoara spusti iznad određenog nivoa, onda nemate vodu za hlađenje reaktora, a još u januaru smo vidjeli da se nivoi vode značajno smanjuje. Nekako su se oporavili u posljednjih nekoliko nedjelja“, rekao je Grosi.

On je dodao da je došlo do povećanja vojne aktivnosti u regionu, ne iznoseći detalje.

Zelenski obišao Sumsku oblast

Volodimir Zelenski posjetio je sjeverni region Ukrajine u Sumskoj oblasti tokom turneje po djelovima zemlje koji su podnijeli najveći teret ruske invazije.

Zelenski se sastao sa zvaničnicima i lokalnim stanovništvom u gradu Oktirka, u kome su prošle godine vođene žestoke borbe, ali nikada nije okupiran, i Trostjancu, koji su ruske snage zauzele na mjesec dana u martu prošle godine.

Moravjecki: Bjelorusija će se sigurno suočiti sa novim sankcijama

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da će se Bjelorusija sigurno suočiti sa daljim sankcijama EU zbog najave ruskog predsjednika Vladimira Putina da je Moskva postigla dogovor o postavljanju taktičkog nuklearnog oružja na bjeloruskoj teritoriji.

Bjelorusko ministarstvo spoljnih poslova je obrazložio tu odluku rekavši da je Minsk djelovao tako kako bi se zaštitio od višegodišnjih pritisaka SAD i njihovih saveznika.

Reznikov u "čelendzeru 2"

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov pohvalio je Britaniju dok se vozio u, kako je rekao, prvom britanskom glavnom borbenom tenku "čelendzer 2" koji je stigao u Ukrajinu.

Britanija je u januaru saopštila da će poslati 14 tenkova u Ukrajinu, koja se priprema za moguću kontraofanzivu protiv ruskih snaga.

Reznikov je na Tviteru napisao da su tenkovi "nedavno stigli u našu zemlju“ i postavio video na kojem se vidi kako sjedi u jednom od dugog niza tenkova na otvorenom polju, a na svima se vijore žuto-plave zastave Ukrajine.

"Bilo je zadovoljstvo uzeti prvi ukrajinski čelendzer 2 MBT na okretanje. Ove fantastične mašine će uskoro započeti svoje borbene misije", napisao je Reznikov.

Peskov: Nastavićemo da zahtijevamo međunarodnu istragu o Sjevernom toku

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će nastaviti da zahtijeva međunarodnu istragu o eksplozijama koje su prošle godine oštetile gasovode Sjevernog toka ispod Baltičkog mora, nakon što nije uspio da dobije podršku za istragu u Ujedinjenim nacijama.

Britanija i Poljska prave sela u Ukrajini za smještaj izbjeglica

Velika Britanija i Poljska će napraviti dva privremena sela u zapadnoj i centralnoj Ukrajini, kako bi obezbijedile smještaj za ljude koji su protjerani iz svojih domova, saopštila je britanska vlada.

Sela u Lavovu i Poltavi omogućiće smještaj za više od 700 Ukrajinaca.

Velika Britanija je najavila ulaganje do 10 miliona funti za podršku partnerstvu, koje će obezbijediti privremena skloništa, snabdijevanje energijom i pomoć onima koji su pobjegli od teških borbi na linijama fronta ili izgubili svoje domove zbog granatiranja.

U saopštenju, britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli je naveo:

"Putin je u protekloj godini nastavio da gađa civilne objekte i infrastrukturu, a ukrajinski narod plaća visoku cijenu. Ovo novo partnerstvo Velike Britanije i Poljske će pomoći da se obezbijedi svijetlo, toplota i domovi onima kojima je to najpotrebnije."

Vereščuk: U Rusiji i na okupiranim teritorijama 4.390 ukrajinske djece

Potpredsjednica Vlade Ukrajine i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vereščuk izjavila je da se na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine i u Rusiji nalazi 4.390 ukrajinske djece iz specijalnih ustanova.

"Riječ je o djeci iz specijalnih dječijih ustanova - siročadima i djeci bez roditeljskog staranja", navela je Vereščuk, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema njenim riječima, u potragu za tom djecom uključeni su svi resori Ukrajine, pošto Rusija, kako ona tvrdi, skriva sve informacije o njima.

Vereščuk je rekla da Ukrajina sve dobijene podatke dostavlja Međunarodnom krivičnom sudu, koji takođe istražuje te zločine.

"Tamo je već prikupljeno dovoljno dokaza. Nadamo se da će naši napori i pritisak međunarodne zajednice omogućiti ubrzavanje procesa povratka naše djece", rekao je Vereščuk.

Pretpretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda izdalo je 17. marta nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i dječjeg ombudsmana Marije Lavove-Belove.

Sud ih, između ostalog, tereti za deportaciju djece iz Ukrajine.

Moskva ne priznaje nadležnost MKS i tvrdi da su ruske vlasti tu djecu spasile od ukrajinskog granatiranja i izvele ih iz zone borbenih dejstava u bezbjedna područja.

Rusija: Najveća prijetnja napadi dronovima na energetsku infrastrukturu

Mogući ukrajinski napadi dronovima protiv ključne energetske infrastrukture Rusije predstavljaju ozbiljnu prijetnju, izjavio je u utorak ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov.

Rusija tvrdi da je osujetila brojne napade dronovima posljednjih mjeseci. Kijev nije javno priznao da je pokrenuo napade na ciljeve unutar Rusije.

Ukrajinski komandant: Glavni zadatak u Bahmutu oslabiti nadmoćnog neprijatelja

Ukrajina ima za cilj da iscrpi i nanese velike gubitke ruskim snagama koje pokušavaju da zauzmu mali istočni grad Bahmut, rekao je komandant ukrajinskih kopnenih snaga general-pukovnik Oleksandr Sirski u video-snimku objavljenom u utorak.

Na video-snimku na kojem se vidi kako se obraća vojnicima u nečemu što je izgledalo kao veliko industrijsko skladište, general-pukovnik Oleksandr Sirski je rekao da Rusija nastavlja da se fokusira na oblast Bahmuta nakon višemjesečne borbe.

Moskva smatra da je zauzimanje Bahmuta od vitalnog značaja za njene napore da uspostavi potpunu kontrolu nad industrijskim regionom Donbas u istočnoj Ukrajini.

"Od danas naš glavni zadatak je da iscrpimo nadmoćne snage neprijatelja i nanesemo im velike gubitke. To će stvoriti neophodne uslove da oslobodimo ukrajinske teritorije i ubrzamo našu pobjedu", naveo je Sirski.

Bahmut je imao predratnu populaciju od oko 70.000 ljudi, ali grad je praktično uništen za oko osam mjeseci intenzivnih borbi.

Minsk: Potezi NATO-a nas primorali da skladištimo rusko nuklearno oružje

Ministarstvo spoljnih poslova Bjelorusije saopštilo je da je ta zemlja bila prinuđena da smjesti rusko nuklearno oružje na svojoj teritoriji zbog agresivnih dejstava NATO zemalja koje su ugrožavale bezbjednost Bjelorusije, prenosi ruski Tas.

Minsk navodi i da to nije u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima o neširenju nuklearnog naoružanja jer Bjelorusija nema kontrolu nad tim oružjem.

Njemačka isporučila 18 tenkova "leopard 2" Ukrajini

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus potvrdio je da je 18 tenkova "leopard 2" isporučeno Ukrajini.

Pistorijus je naveo da vjeruje da će tenkovi unijeti krucijalnu razliku na frontu.

Ukrajinci objavili nove procjene ruskih žrtava

Britanci: Rusi su izgubili mnogo oklopnih vozila u borbama oko Avdiivke

Britansko ministarstvo odbrane u najnovijem saopštenju tvrdi kako Moskva nastavlja s pokušajima zauzimanja Avdiivke u Donjeckoj oblasti. Britanci navode kako su Rusi u borbama ostvarili samo "marginalni napredak", a i taj napredak je došao po "cijenu velikih gubitaka u oklopnim vozilima".

Pretpostavljaju da su ruski gubici vjerovatno posljedica "taktički manjkavih frontalnih napada sličnih onima u drugim nedavnim neuspjelim ruskim oklopnim napadima, kao što je oko grada Vuhledara".

"Ruska 10. tenkovska pukovnija vjerovatno je izgubila veliki dio svojih tenkova dok je pokušavala okružiti Avdiivku s juga", stoji u saopštenju.

Rusi testirali supersonične protivbrodske rakete

Rusija je testirala supersonične protivbrodske rakete u Japanskom moru, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Dvije krstareće rakete Moskit uspješno su pogodile zamišljeni neprijateljski ratni brod na udaljenosti od oko 100 kilometara.

Proba je bila u Zalivu Petra Velikog, oko 700 kilometara sjeverno od japanskog ostrva Hokaido.

Ministarstvo odbrane Rusije nije saopštilo precizne koordinate simuliranog napada.

Raketa Moskit može da nosi konvencionalne i nuklearne bojeve glave.

Ukrajinci: Uništili smo 12 Shaded letilica

Ukrajinci tvrde da su tokom protekle noći uništili 12 bespilotnih letilica Shaded. Radi se o iranskim dronovima kamikazama. Takođe, kažu da su uništili i jednu letilicu Granat-4.

Rusi su, tvrde, iz aviona SU-35 napali Hersonsku regiju.

Ovo je selo Blahodatne kod Mikolajiva, ništa nije ostalo od njega

Ukrajina: Napad dronovima na Kijev, sve smo ih oborili

Ukrajinske vlasti saopštile su da je protivvazdušna odbrana oborila ruske bespilotne letilice u blizini Kijeva, čije su olupine izazvale požar na nestambenom objektu, a da nije bilo žrtava u ovom napadu.

Šef vojne uprave grada Kijeva Sergej Popko izvijestio je da je Rusija lansirala 12 dronova ka Kijevu, ali da su ukrajinske snage protivvazdušne odbrane identifikovale i uništile "sve neprijateljske ciljeve" u vazdušnom prostoru oko prijestonice.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da je Rusija tokom noći lansirala ukupno 15 dronova iranske proizvodnje “Šahed” na Ukrajinu, a da su ukrajinske snage uništile njih 14.

Olupina drona pala je u zapadnom kijevskom okrugu Svjatošino, izazvavši požar na površini od 200 kvadratnih metara u nestambenoj zgradi, precizira se u saopštenju.

Prema preliminarnim podacima, u ovom trenutku nema žrtava, objavio je Popko na Telegramu, uz napomenu da se informacije preciziraju.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT