Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

TO JE SAOPŠTIO NA MINHENSKOJ BEZBJEDNOSNOJ KONFERENCIJI

Zelenski: Povukli smo se iz Avdejevke kako bismo sačuvali živote

17.02.2024 10:02h

Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u Minhenu da je odluka o povlačenju iz Avdejevke donijeta kako bi se sačuvali ljudski životi.

Zelenski je rekao i da njegova zemlja nema pristup oružju, zbog čega jača pozicija predsjednika Rusije Vladimira Putina.

"Nažalost, držanje Ukrajine u vještačkom deficitu od naoružanja, posebno u deficitu artiljerije i dalekometnog oružja, omogućava Putinu da se prilagodi trenutnom intenzitetu rata“, rekao je Zelenski u govoru na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

"Ne pitajte Ukrajinu kada će se rat završiti. Pitajte se zašto da je Putin još u stanju da ga nastavi?“, rekao je Zelenski, prenosi RTS.

On je na panelu na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji rekao da trenutno ne postoji niko za koga rat koji je u toku u Evropi ne predstavlja prijetnju.

"Ako ne reagujemo sada, Putin će uspjeti da naredne godine učini katastrofalnim i za druge države. Obavještajna zajednica je toga svjesna. Ukrajina je već razbila mitove kojima je Rusija pokušavala da zamagli stvarnost i u koje je svijet, nažalost, vjerovao", naglasio je Zelenski.

On je dodao da je postojao mit da je "Evropa preslaba da bi se branila" i da je umjesto toga Evropa "postala globalna sila koja je prevazišla zavisnosti od Rusije".

On je ponovio optužbe na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina u vezi sa smrću Alekseja Navaljnog i naveo da je tim, kako je rekao, "ubistvom" kritičara Kremlja, iz Moskve "poslata jasna poruka učesnicima konferencije u Minhenu".

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT