Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

UKRAJINSKA VOJSKA TVRDI DA NAPREDUJE

Zelenski smijenio komandantkinju i najavio velike promjene: "Ostalo je malo vremena"

20.11.2023 10:09h

Foto: EPA-EFE/ Mykola Tys

Volodimir Zelenski je zatražio brze promjene u operacijama ukrajinske vojske i najavio smjenu komandantkinje i njenih medicinskih snaga. Odluka ukrajinskog predsjednika objavljena je juče nakon njegovog sastanka s ministrom odbrane Rustemom Umerovom.

Potez Zelenskog dolazi u trenutku pojačanih rasprava o vođenju 20-mjesečnog rata protiv Rusije, s posebnim naglaskom na pitanja o tome koliko brzo se odvija protivofanziva na istoku i jugu.

"Na današnjem sastanku s ministrom odbrane Umerovom postavljeni su prioriteti. Ostalo je malo vremena za čekanje rezultata. Potrebna je brza akcija za nadolazeće promjene", saopštio je ukrajinski čelnik u sinošnjem obraćanju, prenosi Guardian.

Ukrajinska vojska tvrdi kako napreduje

Zelenski je potvrdio kako je smijenio generalku majora Tetianu Ostaščenko s mjesta komandantkinje medicinskih snaga.

"Zadatak je jasan, kao što je više puta naglašeno u društvu, posebno među borbenim medicinskim osobljem, potrebna nam je temeljno nov nivo medicinske podrške za naše vojnike", naveo je. 

Tvrdi kako to uključuje čitav niz pitanja - bolje zavoje, digitalizaciju i bolju komunikaciju. Umerov je potvrdio smjenu putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram i kao glavne prioritete postavio digitalizaciju, "taktičku medicinu" i rotaciju uslužnog osoblja.

Inače, ukrajinska vojska javlja o napretku i ponovnom preuzimanju okupiranih područja na istoku i jugu, a prošle nedjelje je objavila da su njene trupe preuzele kontrolu nad područjima na istočnoj obali rijeke Dnjepar u Hersonskoj oblasti. 

Zelenski ne misli da je rat u pat poziciji

Ukrajinski vrhovni komandant, general Valerij Zalužni, u eseju objavljenom ovog mjeseca, istakao je da rat ulazi u novu fazu iscrpljivanja i da je Ukrajini potrebna sofisticiranija tehnologija za suprotstavljanje ruskoj vojsci.

Iako je  govorio da će za napredak trebati vremena, Zelenski je rekao da je rat u pat poziciji i pozvao je zapadne partnere Kijeva, uglavnom Sjedinjene Države, da zadrže nivo vojne podrške.

Ostaščenko je zamijenio generalku major Anatoliju Kazmirčuk, načelnicu vojne klinike u Kijevu. Njena je smjena uslijedila nedjelju dana nakon što je jedan ukrajinski medij sugerisao da je njena smjena, kao i smjenjivanje drugih, neizbježna nakon konsultacija s bolničarima i drugim zvaničnicima odgovornim za pružanje podrške vojsci.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT