Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ODLIKOVAO IH ORDENOM CRNOGORSKE ZASTAVE PRVOG STEPENA

Đukanović "lavicama": Crna Gora zahvaljujući vama još jednom dosegla visine sportskog Olimpa

24.11.2022 09:50h

24.11.2022 10:43h

Foto: Dnevno.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović priredio je u Vili Gorica prijem za žensku reprezentaciju Crne Gore u rukometu, a povodom osvajanja bronzane medalje na Evropskom prvenstvu. Tom prilikom zahvalio se lavicama na izvanrednom dostignuću, te Žensku rukometnu reprezentaciju odlikovao Ordenom crnogorske zastave prvog stepena.

"Hvala vam što ste opet visoko uzdigli crnogorsku državnu zastavu na jednom od najprestižnijih sportskih takmičenja u svijetu, u konkurenciji s najvećim evropskim sportskim nacijama. Fanatičnom odanošću i reprezentativnom dresu, vrhunskim sportskim umijećem, nepokolebljivom voljom i upornošću i jedinstvenim pobjedničkim duhom ostavili ste sve manje upućenu inostranu javnost u nedoumici: od čega su, zapravo sazdane ove djevojke", poručio je Đukanović reprezentativkama i dodao:

"Ne i nas u Crnoj Gori koji smo već decenijama navikli na kontinuitet najviših sportskih rezultata našeg reprezentativnog i klubskog ženskog rukometa i besprekornu posvećenost poštovanju i afirmaciji svoje države. Zato, još jednom duboki naklon vašem patriotizmu i sportskom viteštvu."

U savremenom sportu, kako je naveo, vrhunski rezultati najčešće su utemeljeni u razuđenoj klubskoj i mnogobrojnoj igračkoj bazi, moćnoj finansijskoj podršci države i sponzora i veoma razvijenoj sportskoj infrastrukturi.

"Nažalost, u Crnoj Gori, kao i sličnim, manjim i manje razvijenim zemljama to nijesu, niti realno mogu biti uporišta konkurentnosti na prestižnoj sportskoj sceni kakva je evropska. Zato se na reprezentativna i klubska dostignuća crnogorskog rukometa, posebno ženskog, a na našu radost sve više i muškog gleda kao na fenomen koji izaziva sportsko i svako drugo poštovanje vjerne publike, kao i svih konkurenata", poručio je Đukanović.

Kodeks sportske časti i viteške borbenosti koje, kako je naveo, zajedno s tradicionalnim crnogorskim vrlinama afirmišu na najdostojanstveniji način širom Evrope i svijeta daje dodatni sjaj medaljama koje osvajaju.

Takvim karakteristikama vi se predstavljate i kao dostojne sledbenice duge i slavne tradicije crnogorskih sportista koji su decenijama unatrag davali nemjerljiv doprinos ostvarivanju vrhunskih rezultata u gotovo svim sportskim disciplinama dok je Crna Gora bila sastavni dio složenih državnih zajednica.

Vaš podvig u Ljubljani, kao i raniji u Malagi, Londonu, Budimpešti, Beogradu, Minhenu i brojnim drugim međunarodnim takmičenjima, samo potvrđuje da je Crna Gora nepresušno vrelo raznovrsnih sportskih talenata. Ali, sve očiglednije i veoma stručnog trenerskog rada koji dobija priznanja i nalazi mjesto na veoma zahtjevnom evropskom tržištu", poručio je Đukanović i dodao:

"Još jednom je Crna Gora dosegla visine sportskog Olimpa zahvaljujući: Marini, Marti, Ljubici, Nađi, Andrijani, Ivani, Nataši, Tatjani, Matei, Đini, Nini, Emi, Itani, Đurđini, Ivoni, Ildi, Mileni i Jovanki. Izbor Jovanke Radičević u idealni tim Evropskog prvenstva je najveći domet za svaku sportiskinju, ali Jovanka nas je na takva, najbolja izdanja odavno navikla. Danas, na kraju njene briljantne karijere u nacionalnom dresu tokom koje nas je uvijek činila ponosnim, uzdižući ugled i slavu Crne Gore, prilika je da joj još jednom zahvalimo za sve što je učinila za crnogorski rukomet, i za rukomet uopšte, kao i za odanost reprezentativnom dresu i svojoj državi."

Prilika je, kako navodi, i da posebno čestita Bojani Popović prvi veliki uspjeh na poziciji selektorke.

"Vjerujemo da će i u tom odgovornom poslu dostići visine koje je ostvarila kao jedna od najboljih igračica svijeta i dugo vremena glavni akter svih naših olimpijskih i evropskih rukometnih uspjeha. Koristim priliku i da odam priznanje Rukometnom savezu Crne Gore na čelu sa Petrom Kapisodom na uspješnoj realizaciji aktivnosti na pripremi i organizaciji dijela Evropskog prvenstva u Podgorici. Njihovom posvećenošću i odgovornim pristupom, uz izdašnu pomoć sponzora iz reda privatnog biznisa sačuvan je ugled Crne Gore u Svjetskoj rukometnoj federaciji i nadomješten neobjašnjivo nemaran odnos nadležnih državnih organa i kompanija u vlasništvu države", dodao je Đukanović.

On je naveo da su pregnuća "lavica" inspiracija desetinama hiljada vjernih navijača koji ih prate sa istim žarom i u sportskim dvoranama, i kraj malih ekrana, svim časnim građanima Crne Gore, našim ljudima širom svijeta, primjer kako treba poštovati i voljeti svoju zemlju i ponositi se njenim simbolima.

"Primjer kako se zajedništvom i međusobnim uvažavanjem, uz punu posvećenost i nesebičnost mogu ostvarivati veliki uspjesi i na ličnom i na državnom planu. Zato želim da izrazim zahvalnost i poštovanje moćnoj armiji vaših fanatičnih navijača, koji su i ovog puta, ne samo u Podgorici nego i u Skoplju i Ljubljani pokazali kako se poštuje sportsko umijeće, ali, ne manje od toga kako se cijeni vjernost svojoj državi. Prestižni rezultati koje ste postigli ostaju trajna baština kojom se Crna Gora s razlogom ponosi. Bronza iz Ljubljane ima zlatni sjaj i zbog toga što je podigla moral i učinila ponosnim naše građane u jednom po mnogo čemu delikatnom trenutku za našu zemlju", naveo je Đukanović.

"Poštujući rezultat koji ste postigle, kao i rezultate generacija rukometašica koje su prije vas isto tako s ponosom nosile dres s državnim grbom, uvjeren da ćete nastaviti kao i do sada da reprezentujete na najdostojanstveniji način crnogorski sport i Crnu Goru, donio sam odluku da odlikujem žensku Rukometnu reprezentaciju Crne Gore Ordenom Crnogorske zastave I stepena", zaključio je Đukanović.

Radičević: Bila je čast i privilegija biti dio ovog tima

Rukometašica Jovanka Radičević navela je da su na EP pokazali kako se bori za zemlju i kako se pjeva himna.

"Svih ovih godina pokazali smo patriotsku ljubav. Bila je čast i privilegija biti dio ovog tima. Hvala predsjedniku na prijemu, ovo je velika čast. Sigutna sam da će lavice na pravi način braniti boje svoje zemlje - da je vječna Crna Gora", navela je Radiević. 

Ona je Đukanoviću poklonila rukometnu loptu.

Foto: Dnevno.me

 

 

 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT