Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

NAJVIŠE U PODGORICI

IJZ: Od novembra registrovano 586 slučajeva velikog kašlja

12.02.2024 15:15h

Foto: IJZ

U Crnoj Gori je od početka novembra registrovano 586 slučajeva obolijevanja od velikog kašlja, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz IJZ-a su kazali da je kod 501 osobe bolest potvrđena laboratorijskim putem, PCR ili serološkim analizama, dok je kod 85 prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelim.

Kako su rekli, najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi od 11 do 15 godina (232), a potom u uzrasnoj grupi od 26 do 64 godine (90).

„U uzrasnoj grupi od šest do deset godina registrovana su 84 oboljela, od 16 do 20 godina 78 oboljelih, od jedne do pet godina 62 oboljela, ispod jedne godine 15, preko 65 godina 14 i u uzrasnoj grupi od 21 do 25 godina 11 oboljelih“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je najveći broj slučajeva otkriven u Podgorici - 437 i Danilovgradu 30.

Iz IJZ-a su kazali da je u Beranama registrovano 25 slučajeva, Baru 21, Budvi 11, na Cetinju deset, u Nikšiću devet, Bijelom Polju i Tivtu po osam, Herceg Novom sedam, Kotoru šest, Zeti pet, Mojkovcu tri, Andrijevici dva.

Kako su rekli, po jedan slučaj registrovan je u Ulcinju, Petnjici i Pljevljima.

„Do nedjelje su su od nadležnih epidemioloških službi epidemije pertusisa prijavljene u Podgorici, Danilovgradu, Beranama, Nikšiću i Tivtu“, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ-a su pozvali roditelje da dovode djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom imunizacije i da bez medicinskih kontraindikacija utvrđenih i navedenih od ljekara ne odlažu vakcinaciju.

Kako su naveli, roditelji koji su do sada odlagali vakcinaciju treba da što prije nadoknade propuštene doze i zaštite djecu od opasnih bolesti, naročito onih koje su već prisutne u Crnoj Gori, kao što je veliki kašalj i onih koje su nam sve bliže kao što su morbili.

„Pravovremena vakcinacija je veoma važna i odlaganje vakcinacije bez utvrđenog i medicinski opravdanog razloga je opasno, jer se time produžava period kada su djeca osjetljiva na infekcije određenim uzročnicima i može dovesti do ozbiljnih posljedica“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je pertusis oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi - djece uzrasta ispod jedne godine, kod kojih je ta bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

Iz IJZ-a su rekli da adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome velikog kašlja, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama, posebno kod onih kod kojih je od završene primovakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine.

„Posebno apelujemo na osjetljive grupe da budu dodatno pažljivi i da, osim vakcinacije, primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za obolijevanje od velikog kašlja i gripa - čija je aktivnost posebno izražena od početka godine“, naveli su iz IJZ-a u saopštenju.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT