Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

U VIŠEM SUDU

Prva osuđujuća presuda na osnovu Skaja: 20 godina zatvora za planiranje ubistva Ljubiše Kana

12.02.2024 10:05h

Foto: Pixabay

Petočlana kriminalna organizacija koja je u januaru 2021. godine planirala ubistvo Budvanina Marka Ljubiše Kana osuđena je na ukupno 20 godina robije.

Ovo je prva presuda koja je izrečena na temelju SKY komunikacije koja je dostavljena iz Francuske od tamošnjih pravosudnih organa. 

Presudom su obuhvaćeni Ilić Lazar, Savić Strahinja, Milićević Grga, Klečak Miloš i Milenković Nikola, koji su proglašeni krivim za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Lazar Ilić optužen je za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, dok je Milenković optužen za ubistvo u pokušaju izvršeno putem podstrekavanja.

Optuženi Savić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine u koju kaznu im se uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru od 25. januara 2021. godine, a optuženog Milićevića osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci u koju kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 28. januara 2021. godine.

Miloš Klečak osuđen je na kaznu zatvora od tri godine, dok je Nikola Milenković osuđen na kaznu zatvora od pet godina zatvora. 

Obrazloženje

Sudija Vesna Kovačević, obrazlažući zašto je prihvatila navode iz Skaj komunikacije kao dokaz, navela je da je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore zamolnicom za pružanje pravne pomoći koju je uputilo Francuskoj, zatražilo od nadležnih pravosudnih organa te zemlje, da u cilju sprovođenja ovog krivičnog postupka pruži pravnu pomoć u vidu dostavljanja dokaza i dokaznog materijala - podataka sa platforme SKY, i to u formi koja se može koristiti pred krivičnim sudom.

"Što je ovaj sud i prihvatio jer nema osnov da sumnja u vjerodostojnost ovih dokaza, imajući u vidu da su ih izdvojili francuski nadležni pravosudni organi i dostavili pravosudnim organima Crne Gore", navela je u obrazloženju. 

Dalje je navela i da sud cijeni Evropsku konvenciju o ljudskim pracima i slobodama koja se odnosi na poštovanje privatnog života, ali da sud daje primat javnom interesu koji je pretežniji u odnosu na privatni.

"Odnosno daje primat st.2 člana 8 Konvencije, što čini opravdanim zadiranje javne vlasti o pravu pojedinca na nepovredivost komunikacije, što ima za cilj spriječavanje vršenja jednih od najtežih krivičnih djela koji su propisani našim zakonodavstvom", navela je u obrazloženju. 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT