Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

VIOLONČELO OSLIKALI „K13 CREW“ I ITALIJANSKI UMJETNIK MATTIA CAMPO DALL'ORTO

U srcu Podgorice simbol neprolaznosti lika i djela Igora Perazića: „Zaslužio je mnogo više od murala“

05.11.2022 05:48h

05.11.2022 05:48h

Foto: Privatna arhiva

Dio grada Preko Morače, koji zahvaljujući street art umjetnicima sve više liči na otvorenu galeriju,  odnedavno je bogatiji za još jedan mural. Riječ je o radu koji nosi posebnu simboliku i koji znači brojnim Podgoričanima. Posvećen je prerano preminulom crnogorskom violončelisti i pjevaču Igoru Peraziću, kome su kroz igru talenta i boja sugrađani još jednom odali počast. Zahvaljujući njima, ljubičasti violončelo oslikan u Ulici Svetozara Markovića podsjeća na beskajnu ljubav prema muzici i sve ono što nam je Perazić ostavio u nasljeđe.

Iza pomenutog rada, baš kao iza većine murala u glavnom gradu, stoji street art grupa „K13 crew“. Ovoga puta javio im se i italijanski umjetnik Mattia Campo Dall'Orto, koji je prešao brojne kilometre kako bi stigao u Podgoricu i oslikao mural.

O realizaciji te lijepe ideje, ali i utiscima nakon što je kroz sliku nastavilo da živi sjećanje na jednog čovjeka, za portal Dnevno govori član grupe K13 Ferid Skenderović.

„K 13 crew, inače, u svojim radovima voli da se sjeti ljudi koji su ostavili trag u podgoričkoj i crnogorskoj umjetnosti i kulturi, a među njima je sigurno i Igor Perazić koji je zaslužio i zadužio nas i za mnogo više od murala“, počinje Skenderović priču za naš portal.

Foto: Privatna arhiva

Ne krije da njegov tim često dobija prijedloge u vezi sa idejama, no da je ova bila zaista posebna, te je zaslužila da što prije krenu u njenu realizaciju.

„Ovu ideju je konkretno plasirao naš čuveni buregdžija Fetah Mahmutović. A mi je prihvatili i čekali pravi momenat da uradimo jedan mural koji je dostojan takvog imena. Dobre energije se poklope pa se u jednom trenutku javio i Mattia Campo Dall'Orto i izrazio želju da oslika u Podgorici nešto što bi predstavljalo Podgoricu i značilo Podgoričanima. Predložili smo ideju i predstavili mu Igorov lik i djelo. Trebalo je malo vremena dok se Mattia upozna sa tim. Da pripremi skicu i da pređe 900 kilometara i oslika mural“, priča nam Skenderović.

Od ideje do trenutka kada je došlo vrijeme da crtež prenesu na zid prošlo je, pojašnjava naš sagovornik, punih sedam mjeseci. Sa druge strane, ovi vrsni umjetnici uspjeli su da rad na odabranoj lokaciji oslikaju za samo tri dana.

„I rezultat svega je da danas imamo mural u Ulici Svetozara Markovića. Na muralu je naslikan violončelo, što je Igorov instrumen. A Igor je ujedno I prvi crnogorski vilončelista. Ruka i gudalo u pokretu simbol su i znak da taj pokret, Igorova umjetnost i sjećanje na njega nije i nikada neće stati“, navodi naš sagovornik.

Foto: Privatna arhiva

U radu pretežno, kaže nam, dominiraju boje kojim su nastojali da pruže živost i veselost radu, jer upravo su to epiteti koji su i karakterisali Perazićevo stvaralaštvo.

Naravno, Skenderović ne zaboravlja da pomene sve koji su doprijnijeli realizaciji ideje.

„Na kraju bih da zahvalim svim ljudima koji su nas podržali i donirali novac, struju, piće i hranu, sekreterijatu za Sport i kulturu koji je obezbijedio dio novca za dizalicu i boje. NVU 'Građanski aktivizam' koji je logistički pomogao. Za pribavljanje dozvola i na kraju veliko hvala Mattiji i članovima 'K13 Crewa' koji su sve odradili volonterski i solidarno, kako bi Podgorica danas imala još jedan prelijepi mural koji, kako dobijamo informacije, znači Podgoričanima, drugovima i porodici Igora Perazica. To nam je najveća nagrada“, poručuje Skenderović.

Nakon murala posvećenom crnogorskom umjetniku plan je, kako zaključuje, da nastave sa djelovanjem u javnom prostoru i vremenu, te da od K 13 naprave pravu ulična galeriju, a ako uslovi budu dozvoljavali i prvi street art festival u Crnoj Gori.

Foto: Privatna arhiva

Podsjećamo, crnogorski violončelista i pjevač Igor Perazić preminuo je 2014. u 48. godini života.

Igor Perazić je studirao na Muzičkoj akademiji u Podgorici kod renomiranog profesora Davida Grigorijana (učenik M. Rostropoviča), a diplomirao u klasi profesora Jurija Sotničoka. Magistrirao na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Ištvana Varge.

Video: Džep sa tajnama

Dvadeset godina je bio vođa violončela u Simfonijskom orkestru RTCG. Bio je docent na Muzičkoj akademiji na Cetinju na predmetu violončelo.

Održao je niz solističkih koncerata i resitaia (velika scena CNP, Čelo-fest u Beogradu – Sala Beogradske Filharmonije, Dom omladine “Budo Tomović”, Festival A-tempo, Grad-teatar Budva, Herceg fest, Barski ljetopis, Hercegnovski zimski dani muzike, Gradska kuća u Novom Sadu)...

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (8)

Svi komentari

Ivona B 05.11.2022 06:03h

Prijavi komentar

"Tu su moji snovi, to je i moj grad... Igor Perazić ❤ Pero Stefanović ❤

0

0

Odgovori

Sneza 05.11.2022 06:04h

Prijavi komentar

Ne mogu da vam opišem koliko puta meni Igor Perazić padne na pamet. Pretalentovan, preharizmatičan, izuzetno inteligentan, duhovit. Baš nedostaje taj čovjek...

0

0

Odgovori

Jodza 05.11.2022 06:05h

Prijavi komentar

Kakvu glasčinu je imao Igor!! Neponovljiv muzičar na nasoj sceni!!

0

0

Odgovori

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT