Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

AMNESTI INTERNEŠNAL

Bez kazni za ratne zločine, torturu i napade na novinare

28.03.2023 12:28h

Foto: Amnesty International

U Crnoj Gori i dalje postoji nekažnjivost za ratne zločine, torturu i napade na novinare, upozorila je međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnal.

Ta organizacija je, u izvještaju za prošlu i ovu godinu, ukazala da policija nije adekvatno reagovala na nasilje u porodici.

“Verbalno zlostavljanje i prijetnje diskriminisanim grupama pogoršale su etničke podjele”, piše u dokumentu.

Navodi se da su dva premijera smijenjena glasanjem o nepovjerenju, što je izazvalo političku krizu.

“Održani su masovni protesti na kojima su građani tražili vanredne parlamentarne izbore, funkcionalan Ustavni sud i promjenu zakona kojim se ograničavaju predsjednička ovlašćenja”, ističe se u dokumentu.

U dijelu koji se odnosi na torturu navodi se da je Komitet Ujedinjenih nacija (UN) protiv torture ponovio dugogodišnju zabrinutost u vezi sa uslovima i pravima pritvorenika u policijskim pritvorima i zatvorima, kao i zbog nedostatka nezavisnih istraga o zlostavljanju.

Kada je riječ o slobodi izražavanja, Amnesti internešnal je naveo da je prijavljeno 25 napada na novinare.

“Vlada je u septembru zatražila pomoć od stranih stručnjaka u ponovnoj istrazi istorijskih slučajeva, uključujući i ubistvo Duška Jovanovića, urednika lista Dan 2004. godine”, piše u dokumentu.

Kako se dodaje, Vrhovni sud je naložio ponovno suđenje istraživačkom novinaru Jovu Martinoviću, nakon što je ukinuo osuđujuću presudu iz 2020. godine za navodno učešće u trgovini drogom.

Amnesti internešnal je, kada je u pitanju nasilje nad ženama i djevojčicama, konstatovao da su dvije žene ubili njihovi trenutni ili bivši partneri.

Podsjećaju da je Komitet UN protiv torture već dovodio u pitanje nizak nivo krivičnog gonjenja i blage kazne u slučajevima nasilja u porodici.

“Žene aktivne u javnom životu bile su podvrgnute mizoginom zlostavljanju, uključujući i od strane zvaničnika”, ocijenjeno je u izvještaju Amnesti internešnala.

Iz te organizacije su naveli da je neupsjeh Vlade da uskladi odredbe Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola iz 2020. godine spriječio parove koji su vjenčani u inostranstvu da se registruju.

Kako su istakli, prema podacima Agencije UN za izbjeglice, u novembru je manje od 500 osoba ostalo bez državljanstva.

“Uključujući Rome i Egipćane, raseljene sa Kosova, i 250 romske djece rođene u Crnoj Gori koja nijesu imala dokumentaciju potrebnu za ostvarivanje osnovnih socijalnih i ekonomskih prava”, dodaje se u izvještaju.

Iz Amnesti interenešnala su ukazali da je u Crnu Goru, do oktobra, ušlo 6.758 izbjeglica i migranata, ali da je samo dva odsto njih zatražilo azil.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT