Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SAOPŠTIO PREDSJEDNIK SINDIKATA PROSVJETE

Božović: Očekujem najkasnije sjutra potpisivanje sporazuma

22.02.2024 07:02h

Foto: Printscreen TVCG

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović očekuje najkasnije sjutra potpisivanje sporazuma koji im je Vlada uputila, a kojim je predviđeno da  se prosvjetnim radnicima plata od prvog jula uveća deset odsto, a od septembra još sedam odsto.

"Taj prijedlog sporazuma mi imamo vremena i danas da ga potpišemo. Pokušaću ministarku prosvjete da dobijem da vidimo da li će ona danas potpisati. Nema potrebe da odugovlačimo sa tim, ali očekujem da najkasnije sjutra taj sporazum bude potpisan, a da od ponedjeljka startujemo sa primjenom Granskog kolektivnog ugovora", rekao je Božović u "Bojama jutra" na TV Vijesti.

On je istakao da nijesu prezadovoljni ishodom pregovora sa Vladom, ali da je postignuto kompromisno rješenje.

"Da smo prezadovoljni i najsrećniji ljudi na svjetu - nismo. Osjetili smo šta znači boriti se sa državom i sistemom koja prijeti otkazima, postupcima, i bez obzira na sve to prosvjetni radnici su ustali u neočekivano velikom broju. U ovom trenutku smo više nego zadovoljni odzivom u štrajku. Nije moralo do ovoga da dođe, mi smo ustali zbog prava i borbe za naš GKU. Postignuto je kompromisno rješenje, to je ono što smo tražili sa određenim rokom isplate. Ali, nadamo se da će Vlada ispoštovati ono što je obećala sporazumom. Sa finansijske strane smo možda na malom gubitku zbog ovog prolongiranja", napomenuo je Božović.

On je pojasnio i koliko će konkretno biti povećana plata prosvjetarima od 1. jula.

"Ako uzmemo prosječnu platu od 800 eura, poslije 1. jula očekuje se uvećanje od oko 70 eura, a poslije 1. septembra za isto toliko što znači da će tada prosvjetni radnik sa prosječnom platom imati ukupno uvećanje od 140 eura", objasnio je Božović.

Na pitanje kako će đaci nadoknaditi propuštenu nastavu u prethodna tri dana, Božović kaže da će to zavisiti od odluke direktora škola, a Sindikat predlaže nenastavne aktivnosti.

"Tri subote neće biti problem da nadoknadimo, u štrajku moramo neku cijenu da platimo. Te tri subote se mogu nadoknaditi kao nenastavni dani - organizovati izlete, kros ili slično...", naveo je Božović.

Božović je najavio brojne aktivnosti Sindikata prosvjete u narednom periodu, a prva je okrugli sto o PISA testiranju.

"Imamo kvalitetne prijedloge koji bi već u narednom ciklusu popravilo rezultate naših đaka makar za 10 mjesta", poručio je Božović.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT