Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SAOPŠTENO IZ VLADE

Crna Gora dobila Sklonište za žrtve trgovine djecom i mladima

01.04.2024 16:33h

Foto: Vlada Crne Gore

Bezbjednost svakog pojedinca, a naročito djece i omladine na početku su i na kraju svake borbe za bolje društvo i ljepšu budućnost, poručio je predsjednik Vlade Milojko Spajić povodom otvaranja Skloništa za žrtve trgovine djecom i mladima.

Obaveza države je, kako kaže, da se predano bori protiv svih oblika kriminala, koji nažalost obilježavaju brojna djetinjstva.

"Činjenica da otvaramo Sklonište kao mjeru reakcije prema posljedici sugeriše i da naši napori u iskorjenjivanju uzroka moraju biti snažniji. Pritom svjestan da ovo nije samo lokalni izazov već pitanje koje opterećuje i veća, razvijenija društva od našeg",  kazao je Spajić.

Napominje i da je razumljivo da u globalnom svijetu Crna Gora ne može sama riješiti ovo pitanje, ali može biti dijelom rješenja.

"Naša zemlja mora jačati svoje institucije, kreirati adekvatne zakonske propise, usvajati najbolje prakse i intenzivirati međunarodnu saradnju u cilju suzbijanja trgovine ljudima kao jednog od najtežih pojavnih oblika organizovanog kriminala. Zato je ovo danas samo prva u nizu aktivnosti koju ćemo preduzeti ovim povodom", poručio je Spajić.

Licenciranje Skloništa važan je pokazatelj da Crna Gora ne zatvara oči ni pred jednim problemom, te da je vrlo važno što je baš ovo bio jedan od prioriteta ministarke rada i socijalnog staranja Naide Nišić i njenog tima, navodi se u saopštenju Kabineta premijera.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kako je saopšteno, uradilo je veliki posao u ovom projektu, čime je dokazalo želju da na efikasan način rješava sva otvorena pitanja i da prepozna probleme i pruži odgovore.

"Trgovina ljudima, posebno djecom je problem svjetskih razmjera, koji pogađa sve zemlje, bez obzira na društvene, političke ili ekonomske prilike koje vladaju u njima.

To je višeslojan, kompleksan i dinamičan društveni fenomen kojeg karakteriše prikrivenost. Ova ozbiljna posljedica jedne društvene bolesti mora biti sanirana i mi moramo svi zajedno mnogo više da radimo, da branimo žrtve i osuđujemo zločin. Za žrtve treba da obezbijedimo uslove za rehabilitaciju, dok za zločince pravda treba da kaže svoju riječ,  istakla je Nišić.

Izgradnju Skloništa, kako je saopšteno, finansirala je Vlada Crne Gore uz tehničku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

"Objekat ima 200 m2, a može da primi deset osoba. Jedna soba prilagođena je osobama sa invaliditetom", navedeno je u saopštenju Vlade.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT