Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SAOPŠTENO IZ KLINIČKOG CENTRA CRNE GORE

Desetoro djece se liječilo u Institutu za bolesti djece zbog komplikacija virusom varičela

11.07.2024 07:37h

Institutu za bolesti djece je od početka godine bilo hospitalizovano ukupno desetoro djece zbog komplikacija virusom varičela, odnosno ovčijim boginjama, rečeno je Pobjedi iz Kliničkog centra.

Istakli su da postoje rizične grupe pacijenata koje su podložnije razvoju komplikacija, te da je liječenje hospitalizovane djece zahtijevalo bolnički tretman, antibiotsku, antivirusnu i suportivnu terapiju zbog razvijenih komplikacija.

"Broj do sada hospitalizovanih pacijenata bitno se ne razlikuje u odnosu na prethodnu godinu", kazali su iz KCCG.

Pobjeda je ova pitanja uputila KCCG i Institutu za javno zdravlje zbog toga što su se redakciji javili roditelji djeteta sa teškom kliničkom slikom varičela. To dijete je, prema tvrdnja roditelja, sa jakim osipom, temperaturom većom od 40 i velikim otokom lica i tijela, pedijatar Doma zdravlja uputio na kućno liječenje. Roditelji, ipak, odvode dijete u bolnicu, u kojoj je hitno hospitalizovano i tamo ostalo nekoliko dana uz infuziju, antibiotike i ostalu terapiju.

Roditeljima je u Institutu za bolesti djece rečeno da se radi o superinfekciji varičela. Superinfekcija ne znači da je virus mutirao, već da je odgovor organizma na taj virus individualan, te su moguće i teže komplikacije.

"Svako oboljenje ima sopstveni tok bolesti. Varičela ili ovčije boginje razvijaju se kroz tri faze. Početni stadijum je kataralni kada se javljaju i prvi simptomi poput povišene tjelesne temperature, kašlja, malaksalosti, bolova u mišićima i zglobovima koji su dominantniji kod starije djece. Ovi simptomi prosječno traju oko dva dana", pojasnili su iz Instituta za bolesti djece.

Dalje, osipna faza se karakteriše pojavom ospe koja se razvija nakon pojave povišene tjelesne temperature. 

"Na početku ospa je u vidu malih crvenih tačkica koje se u narednom toku pune vodenastim sadržajem. Zbog evolucije kožnih promjena koje mogu biti opsežne, postoji rizik od javljanja otoka potkožnog mekog tkiva. U daljem toku kliničke slike dolazi do njihovog sušenja i pojave krustoznih promjena, koje nakon otpadanja na tom dijelu kože ostavljaju podlogu svjetlije boje. Osip može da bude prisutan na cijelom tijelu, uključujući i sluzokožu usne duplje i genitalija. Obično izbija u naletima, nakon porasta tjelesne temperature. Izbijanje ospe traje do tri dana.

Posljednji je stadijum oporavka kada djeca postaju afebrilna, odnosno bez povišene tjelesne temperature, ali sa i dalje prisutnim kožnim promjenama. Ova faza obično traje i do nedjelju dana - faze su ovčijih boginja.

U okviru bolesti mogu nastupiti komplikacije, kao što su upala pluća (pneumonia), zapaljenje moždanih ovojnica (meningitis) i zapaljenje mozga (encefalitis). Mogu se razviti i ozbiljnije infekcije kože komplikovane bakterijskom superinfekcijom, sitna krvarenja potkožnog tkiva, ograničena krvarenja u mrežnjači oka, neftritis, Giljen-Bare sindrom, hepatitis, miokarditis…"- upozoravaju pedijatri.

Ističu da u većini slučajeva klinički tok varičele prolazi kroz pomenute tri faze i završava se potpunim oporavkom bez potrebe za hospitalnim liječenjem.

"Na početku razvoja simptoma potrebno je odvesti dijete pedijatru i svakodnevno pratiti tok bolesti", kazali su iz IJZCG.

Dodaju i da su rijetki slučajevi sa razvojem komplikacija, kada takvi pacijenti zahtijevaju bolničko liječenje i adekvatnu terapiju u zavisnosti od vrste nastale komplikacije.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT