Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

TVRDE DA NE POSJEDUJU NJIHOVU ELEKTRONSKU VERZIJU

Glavni grad: Popisnice su papirne, besmislica da su iznošene na fleškama

20.05.2024 07:03h

Foto: Glavni grad

Iz Služba za odnose sa javnošću Glavnog grada reagovali su na tekst objavljen u medijima u kome se navode saznanja o mogućoj zloupotrebi popisnih podataka prikupljenih tokom tog statističkog procesa, i informacijama o postupku nadzora, koji je pokrenula Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP). 

Tekst, kako tvrde, sadrži netačne informacije o postupanju sa podacima dobijenim prilikom sprovođenja popisa stanovništva, a to tretiraju kao "zlonamjernan pokušaj da se dovede u sumnju cijeli proces".

„Predmet vašeg interesovanja, koji vam izvor informacija nije interpretirao na pravi način, ranija je praksa DPS vlasti koja je omogućavala da se lični podaci, koji su u posjedu Glavnog grada – na USB stikovima, suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, iznose van sistema lokalne samouprave“, navedeno je u reagovanju.

Iz Službe za odnose sa javnošću saopštili su da je sadašnja sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Slađana Anđušić po stupanju na dužnost prekinula ustanovljenu praksu zloupotreba, a od nadležne Agencije za zaštitu ličnih podataka zatražila mišljenje o postupanju.

„Agencija je nakon toga i upravo tim povodom inicirala nadzor, a ne o procesu popisa. Iako ste u skladu sa dobrom praksom Etičkog kodeksa novinara dužni da na objektivan način informišete javnost, nije nam ostavljena mogućnost da dostavimo tačne informacije – a koje ukazuju na besmislenost navoda da su ,,popisnice na fleškama iznošene iz Glavnog grada“, tim prije što su papirne popisnice, shodno ustanovljenim procedurama, dostavljene Monstatu istog dana kada je popis završen i Glavni grad ne posjeduje njihovu elektronsku verziju“, zaključuju u reagovanju.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT