Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

IZ MINISTARSTVA NIJESU ODGOVORILI NA PITANJE DA LI PLANIRAJU DA STANU NA KRAJ TOJ PRAKSI

Ljekarska uvjerenja: Iste preglede različito naplaćuju

23.04.2024 06:04h

Foto: Pixabay

Ljekarska uvjerenja za vozački ispit u domovima zdravlja koštaju od 20 do 35 eura, za sportiste od 20 do 50 eura, dok ljekarsko uvjerenje za korišćenje oružja košta od 30 do 70 eura, zavisno od opštine. Godinama ove, ali ni ostale cijene usluga iz oblasti medicine rada u domovima zdravlja širom Crne Gore, nijesu ujednačene.

Iz Ministarstva zdravlja su za Portal RTCG saopštili da po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti odbor direktora zdravstvene ustanove čiji je osnivač država ili opština, uz prethodnu saglasnost Ministarstva, utvrđuje cijene zdravstvenih usluga, pa i ljekarskih uvjerenja.

Kažu i da su cijene uvjerenja za utvrđivanje opšte zdravstvene sposobnosti uniformisane na teritoriji Crne Gore sa određenim odstupanjima u dijelu specifičnih uvjerenja uzimajući u obzir brojne faktore, kao što su regija, vrsta uvjerenja, broj stanovnika, zdravstvene potrebe i drugo.

“Potrebno je naglasiti da Ministarstvo zdravlja predvođeno ministrom dr Vojislavom Šimunom do sada nije davalo saglasnosti na cjenovnike, ali intencija i preuzeti koraci u kreiranju Strategije za kvalitet zdravlja, obuhvatiće unapređenje kvaliteta usluga na svim nivoima zdravstvene zaštite u pravcu izjednačavanja kvaliteta usluga u svim djelovima Crne Gore kroz jasno definisanje indikatora kvaliteta rada i usluga u zdravstvenoj zaštiti”, saopštio je za Portal RTCG vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zdravstvenu zaštitu mr Sreten Jakić.

Kako navodi, zdravstvena uvjerenja o sposobnosti za rad prilikom zasnivanja radnog odnosa, odnosno utvrđivanja opšte zdravstvene sposobnosti se izdaju po cijeni od 20 eura i ona je izjednačena na teritoriji države Crne Gore.

Izuzetak je za osobe koje se nalaze na Zavodu za zapošljavanje gdje su uvjerenja besplatna.

“Kada su u pitanju posebne vrste zdravstvenih uvjerenja kao što su utvrđivanje sposobnosti za rad na radnim mjestima sa posebnim uslovima rada (s povećanim rizikom, uslovima buke, vibracije, rukovaoci građevinskih mašina, izloženi uticaju nejonizujućeg zračenja, obavljanja službe u vojsci Crne Gore, zaštitari, portiri, upravljanje motornim vozilima A,B,C,D kategorije, pomorci i ostali) cijene variraju i kreću se od 30 do 100 eura”, ističe Jakić.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili na pitanje da li planiraju da stanu na kraj praksi da iste usluge različito koštaju u različitim domovima zdravlja.

Razlike u cijenama uočili su i građani koji su se obratili Portalu RTCG. Ukazali su da su ljekarska uvjerenja za vozački ispit nerijetko jeftinija u privatnim klinikama, nego u domovima zdravlja, ako i da se cijene razlikuju od grada do grada.

Sagovonik RTCG iz Bijelog Polja kaže da ima dvoje djece koji se bave sportom i da pregledi i ljekarska uvjerenja za njih koštaju po 50 eura, te da je to veliki udar na njihov kućni budžet.

“Ovo nije bogata sredina, pa bi trebalo razmisliti o tome da li svi građani Bijelog Polja mogu djeci da priušte sportska takmičenja gdje ne mogu otići bez ljekarskog. Plaćamo i članarine za sport, pa vidite može li porodica sve to da finansira”, kaže sagovornik Portala RTCG iz Bijelog Polja.

BP: Ljekarska uvjerenja za sportiste da budu besplatna i Ministarstvo ima isti plan

Iz bjelopoljskog Doma zdravlja su saopštili da je važeći cjenovnik formiran još 2016. da se nalazi na sajtu te ustanove i da je usvojen uz saglasnost Ministarstva zdravlja.

“Uz puno razumijevanje naših sugrađana, posebno djece sportista ističemo da smo u saradnji sa nadležnim ministarstvom pokrenuli inicijativu, da izdavanja ljekarskih uvjerenja za sportiste budu besplatna, kao naš doprinos promociji sporta. Inicijativa je u proceduri”, saopšteno je iz Doma zdravlja Bijelo Polje.

Slično su odgovorili i iz Doma zdravlja u Beranama. I oni se pozivaju na Ministarstvo zdravlja i čekaju njihovu reakciju.

U Domu zdravlja “Dr Nika Labović” kažu da je još 2017. formiran cjenovnik iz oblasti medicine rada, a na koji je saglasnost dalo Ministarstvo zdravlja i kojeg se, kako kažu, striktno moraju pridržavati.

“Cjenovnik je donijet još 2017. godine, na osnovu instrukcija koje je dalo tadašnje Ministarsvo zdravlja, te se radi o cijenama usluga koje su zatečene i bile utvrđene i prije povećanja prosječne zarade u Crnoj Gori. Ukoliko Ministarsvo zdravlja procijeni da se one trebaju korigovati, mi ćemo kao ustanova svakako postupiti po njihovim instrukcijama”, saopštili su iz Doma zdravlja u Beranama.

I u Ministarstvu zdravlja planiraju da pojedine kategorije oslobode plaćanja zdravstvenog uvjerenja.

“U cilju promocije zdravlja i prevencija bolesti Ministarstvo zdravlja kroz novu Strategiju o kvalitetu zdravlja razmatra oslobađanje od plaćaja uvjerenja za utvrđivanje opšte zdravstvene sposobnosti kategorija kao što su sportisti, vulnerabilne kategorije i svih građana koji na posredan ili neposredan način kroz svoj rad i djelovanje promovišu i doprinose očuvanju i unapređenju zdravlja”, kazao je Jakić, za Portal RTCG.

Cijene ljekarskih uvjerenja su različite i u ostalim domovima zdravlja u Crnoj Gori. Tako ljekarsko uvjerenje za upravljanje motornim vozilom u Domu zdravlja Mojkovac košta 30 eura, u Podgorici 20, u Herceg Novom i Kotoru 35, u Beranama 35 eura…

Ljekarsko uvjerenje o “podobnosti fizičkog lica za posjedovanja vatrenog oružja” košta od 30 eura u Podgorici do 70 eura u Beranama, Bijelom Polju, Mojkovcu i Kotoru.

Osim ovoga i cijene ljekarskih pregleda u privatnim zdravstvenim uslugama su nerijetko niže nego u domovima zdravlja. Tako se pregled za vozački ispit ili produženje u privatnim ustanovama može izvaditi za 20 ili 25 eura.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT