Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

EKSPERTI EMCDDA U POSJETI CRNOJ GORI

Šimun: Procjena i preporuke evropskih eksperata dragocjeni za uspostavljanje funkcionalnog stanja u oblasti droga

13.02.2024 07:49h

Foto: Ministarstvo zdravlja

Procjena i preporuke evropskih eksperata dragocjeni su za uspostavljanje funkcionalnog stanja u oblasti droga, kazao je ministar zdravlja Vojislav Šimun, koji je razgovarao sa Fredericom Deneckerom, koordinatorom IPA projekta, Katerinom Skarupovom i Robertom Patrancusom, analitičarima za oblast zdravlja i bezbjednosti, koji borave u Crnoj Gori.

"Eksperti Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti droga EMCDDA u sklopu posjete održaće niz sastanaka sa najznačajnim institucijama i organizacijama u oblasti droga u Crnoj Gori, nakon čega će izvršiti procjenu stanja u oblasti droga u našoj zemlji, i dati preporuke u cilju uspostavljanja funkcionalnog i održivog Sistema za informacije i podatke u oblasti droga i Sistema ranog upozorenja na nove psihoaktivne supstance", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Jedno od završnih mjerila u poglavlju 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost je punopravno članstvo Crne Gore u EMCDDA.

"Ministarstvo zdravlja kao nacionalna kontakt tačka će u narednom periodu nastaviti niz aktivnosti kako bi ova dva sistema bila usaglašena sa stadardima i protokoloma EMCDDA, odnosno pravnom tekovinom Evropske unije", dodaje se u saopštenju.

Podsjećaju da je Ministarstvo zdravlja u decembru 2023. godine formiralo radnu grupu za izradu Nacionalne strategije za droge za period 2024-2027. godine, čiji je krajnji rok za usvajanje drugi kvartal 2024. godine.

"Radna grupa je izradila nacrt analize stanja i trenutno je u fazi postavljanja indikatora učinka kojima će se mjeriti vrijednost ostvarivanja operativnih ciljeva. Usvajanje strategije doprinijeće ostvarivanju jednog od privremenih mjerila u poglavlju 24. Crna Gora je zajedno sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana ostvarila pravo na učešće u IPA8 projektu  za period od 2023-2027. godine, koji se sprovodi uz ekspertsku podršku EMCDDA", zaključuje se u saopštenju.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT