Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"UMJESTO RESTRIKTIVNIH TREBAMO STIMULATIVNE MJERE"

Borančić: Ograničavanje marži dovešće do povećanja cijena i nestašice

22.02.2024 12:31h

22.02.2024 12:47h

Foto: LP

Prijedlog Vlade da ograniči marže trgovcima nema ekonomske logike i ne može, u krajnjem, rasteretiti suštinski građane od pritiska inflacije, a s druge strane samo će biti teret privredi, smatra potpredsjednik Liberalne partije Ammar Borančić.

Kako dodaje, slični pokušaji u država regiona protekle dvije godine neslavno su završili i nijesu dali željene rezultate, "pa ostaje nejasno čemu još jedan eksperiment u Crnoj Gori umjesto suštinskog suočavanja sa ekonomskim problemima".

Borančić je, između ostalog, naveo da će ograničavanje marži na određene proizvode direktno uticati na povećanje cijena ostalih proizvoda, kako bi trgovci nadoknadili eventualne gubitke, te će, kako kaže, građani ono što “ne plate na mostu, platiti na ćupriji”.

To, kako navodi, nije ništa novo u ekonomskoj logici ove Vlade.

"Dodatno, postoji ozbiljan rizik da može doći do nestašice osnovnih životnih proizvoda na koje se marže ograničavaju, jer ekonomska logika govori da će trgovine jednostavno prestati da plasiraju takve proizvode na tržište. U konačnom, takva mjera prijeti da samo ugasi male privrednike koji neće moći da izdrže takav pritisak dok će se veliki kroz podizanje ostalih cijena izboriti sa nametom, a najveća žrtva ponovo će biti građani”, kazao je Borančić.

On ističe da se umjesto restrikcija i nameta Liberalna partija zalaže za stimulativne mjere, koje su nedavno i predložili Vladi kroz paket ekonomskih i antiinflatornih mjera.

“Umjesto krpljenja ekonomskih rupa, Crnoj Gori je potreban novi ekonomski zamah kroz jačanje domaće privrede dodatnim olakšicama i podsticajima. Najugroženije kategorije obezbijediće se kroz kreiranje socijalne korpe, dok se ozbiljniji udarci na standard građana kroz poksupljenja amortizuju kreiranjem robnih rezervi kroz saradnju sa privredom. Dodatno, setom podsticajnih mjera koje smo predložili potrebno je ne ogreničavati već odstači domaće privrednike, poloprivrednike i druge proizvođače da plasiraju crnogorske proizvode, uvežu i jačaju svoje kapacitete, osnaže cirkularnu ekonomiju u državi i na taj način imaćemo smanjenje cijena i njihovu stabilnost bez potrebe za restikcijama”, zaključuje Borančić.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT