Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PROMOCIJA FINANSIJSKE PISMENOSTI U CRNOJ GORI

CBCG organizovala debatu za srednjoškolce

21.11.2023 12:02h

Foto: CBCG

Učenici Srednje mješovite škole “Danilo Kiš” iz Budve pobjednici su debate na temu “Sopstveni biznis ili rad kod poslodavca?” koja je održana u Centralnoj banci Crne Gore. Pobjednički tim činili su učenici Danica Račić, Aleksandar Medvedev i Damjan Gačević.

Kako je saopšteno iz Centralne banke Crne Gore (CBCG), u debati su, uz učenike iz pomenute škole, učestvovali i đaci Srednje ekonomske škole “Mirko Vešović” iz Podgorice Matej Jovanović, Dimitrije Šutović i Blažo Kadić i Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Bara Amar Ličina, Teodora Gašić i Ema Šimić.

"Debata, koju je CBCG organizovala radi promocije finansijske pismenosti u Crnoj Gori, imala je za cilj da podstakne srednjoškolce na razmišljanje o ekonomskim temama i omogući sučeljavanje njihovih mišljenja i stavova u vezi sa prednostima i nedostacima sopstvenog biznisa, odnosno rada kod poslodavca. Odabrana tema debate pokazala se kao veoma inspirativna i korisna, budući da kraj srednje škole za mlade ljude označava period intenzivnog razmišljanja o izboru budućeg zanimanja i načinima ostvarivanja zarade u budućnosti", navode u saopštenju.

Debatu je, dodaju, obilježila veoma interesantna diskusija učesnika u kojoj su se mogli čuti argumenti u prilog pokretanju sopstvenog biznisa, poput: snažnijeg doprinosa ekonomiji, ostvarivanja lične satisfakcije, snažnije motivacije za uspjehom, veće nezavisnosti i fleksibilnog radnog vremena. Kao negativne strane sopstvenog biznisa debateri su istakli: povećani rizik od neuspjeha, veću odgovornost i izloženost stresu.

"Sigurnost radnog mjesta i mjesečnih primanja, manja odgovornost, pravna zaštita i različiti benefiti koje zaposleni ostvaruju pozitivne su strane rada kod poslodavca, kako smatraju učesnici debate, dok suženi prostor za izražavanje kreativnosti, manju fleksibilnost i nemogućnost uticaja na radno okruženje vide kao glavne nedostatke rada kod poslodavca", dodaju u saopštenju.

Zahvalivši se učesnicima debate i pohvalivši njihova ekonomska znanja i pokazane retoričke sposobnosti, predsjednik žirija - viceguverner CBCG Nikola Fabris istakao je da su aktivnosti CBCG poput ove, usmjerene na podsticanje mladih ljudi da stalno proširuju i nadograđuju svoja znanja. 

Svim učenicima su dodijeljene simbolične novčane nagrade i uručene zahvalnice za učešće u debati. 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT