Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

IZ MF PORUČUJU DA TRAŽE NAJPOVOLJNIJI TRENUTAK ZA ULAZAK NA TRŽIŠTE ZA POTENCIJALNU EMISIJU OBVEZNICA

Do kraja 2027. godine treba da otplatimo tri milijarde eura duga

23.02.2024 11:29h

Foto: Pixabay

Ministarstvo finansija prati dešavanja na međunarodnom tržištu kako bi se utvrdio najpovoljniji trenutak za potencijalnu emisiju obveznica, a jedna od mogućnosti je i eventualno izdavanje obveznica na domaćem tržištu, rekli su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Iz resora Novice Vukovića tvrde da će sredstva iz zaduženja koristiti isključivo za otplate postojećeg duga, finansiranje kapitalnog budžeta i stvaranje fiskalne rezerve za narednu godinu. Ove godine treba da otplatimo dug od ukupno 656,7 miliona eura duga, od čega je 518,6 miliona glavnica, a 138,7 miliona kamata. Ukupno, zaključno sa 2027. godinom, treba da vratimo 3,04 milijarde eura duga.

"Ministarstvo finansija razmatra mogućnost emisije obveznica i zaključenja aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama i komercijalnim bankama, kako bi u narednom periodu, u zavisnosti od kretanja na tržištu, donijeli adekvatnu odluku kada i u kom obimu će se realizovati aranžmani za potrebe finansiranja budžeta. U odnosu na prethodni period, finansijsko tržište je stabilnije i uslovi idu u pravcu snižavanja kamtnih stopa, a što će imati uticaj na buduće zaduživanje na međunarodnom/domaćem tržištu", kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Naveli su da će razgovarati sa komercijalnim bankama o uslovima zaduženja.

"Imajući u vidu da su komercijalne banke u Crnoj Gori uglavnom „ćerke“ velikih grupacija iz okruženja, koje prate kretanje cijena naših obveznica na međunarodnom tržištu, za očekivati je da bi uslovi bili slični uslovima sa međunarodnog tržišta", rekli su iz Ministarstva finansija.

Navode da će se, u skladu sa Zakonom o budžetu za ovu godinu, sredstva obezbijeđena kroz zaduženje koristiti isključivo za finansiranje otplate postojećeg duga, kao i finansiranje kapitalnog budžeta i stvaranje fiskalne rezerve za narednu godinu.

Nijedan novi budžetski trošak neće biti finansiran iz zaduženja, osim kapitalnog budžeta, čime se ispunjava zlatno pravilo budžeta - da sve tekuće obaveze budu finansirane iz tekućih prihoda.

Zakonom o budžetu za 2024. predviđena je mogućnost zaduživanja do 650 miliona eura za potrebe obezbjeđenja nedostajućih sredstava u ovoj godini, kao i do 500 miliona eura refinansiranja duga i stvaranja fiskalne rezerve za 2025. godinu, a sve to putem zaključenja kreditnih aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, sa domaćim i/ili inostranim bankama, kroz emisiju državnih zapisa i/ili obveznica na domaćem i/ili međunarodnom tržištu, kao i/ili zaključenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana.

Naredne godine treba da otplatimo 969 miliona eura, u 2026. godini 476,66 miliona, a u 2027. godini 955,53 miliona.

Prema preliminarnim podacima, na kraju prošle godine, ukupan javni dug je iznosio 4.125 milijardi eura, odnosno 62,28 odsto BDP-a . - Uzimajući u obzir depozite Ministarstva finansija (uključujući i 38.477 unci zlata), preliminarno neto javni dug Crne Gore, na dan 31. decembar 2023. godine, iznosi 3,99 milijardi eura, odnosno 60,24 odsto BDP-a – rekli su iz Ministarstva finansija.

Od MMF-a očekuju ekspertsku podršku, a od SB zajam

Iz Ministarstva finansija navode da, i pored ,,odlične saradnje“ sa Međunarodnim monetarnim fondom, trenutno ne postoji potreba razmatranja finansijskog aranžmana, osim u pogledu pružanja ekspertske podrške.

"Ministarstvo finansija trenutno je u pregovorima sa Svjetskom bankom u dijelu zaključivanja DPL (Development Policy Loan) aranžmana i očekuje da bude realizovan do kraja drugog kvartala ove godine. Sredstva iz ovog zaduženja će se koristiti za otplatu duga i stvaranje fiskalne rezerve", rekli su iz Ministarstva.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT