Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ŠESTI PUT ZAREDOM BEZ PROMJENE KAMATA

Federalne rezerve zadržale postojeće kamatne stope, čekaju dalje smanjenje inflacije

02.05.2024 07:07h

Foto: Pixabay

Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio centralnu kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.

Ona ostaje na nivou između 5,25 i 5,5 odsto, a banka tvrdi da još nijesu uspjeli postići dovoljan napredak u smanjenju inflacije, prenosi SEEbiz.

"Ekonomski izgledi su neizvjesni, stoga odbor ostaje vrlo oprezan na inflatorne rizike", objavile su Federalne rezerve (Fed) nakon završetka dvodnevnog zasjedanja.

To je bila šesta uzastopna sjednica bez promjene centralne kamatne stope, koja je tako ostala na najvišem nivou u 23 godine.

Zbog rastuće inflacije, FOMC je počeo da podiže ključnu kamatnu stopu u martu 2022. te ju je od tada do jula prošle godine podigao na trenutni nivo između 5,25 i 5,5 odsto. Od juna 2022. godine, kada je dostigla 9,1 odsto na godišnjem nivou, inflacija se do marta spustila na 3,5 odsto.

U svojoj monetarnoj politici Fed uzima u obzir inflaciju, koja je vezana za potrošnju potrošača isključujući cijene energije i hrane, koja je u martu iznosila 2,8 odsto na godišnjem nivou, što je još daleko od ciljanih dva odsto.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT