ADVERTISEMENT

SAOPŠTENO IZ TE KOMPANIJE

EPCG: HE Piva spremno ulazi u 48. godinu rada

28.03.2023 12:07h

Foto: PR Centar

HE „Piva“ je siguran snabdjevač energijom i nakon četrdesetsedam godina intenzivne eksploatacije. U prva tri mjeseca 2023. godine ova velika hidroelektrana akumulacionog tipa ostvarila je gotovo 40 odsto ukupno projektovane proizvodnje za ovu godinu. HE „Piva“ u svojoj skoro poluvjekovnoj istoriji predstavljala je čvrst oslonac u energetskom, finansijskom i svakom drugom smislu, za našu kompaniju i elektroenergetski sistem Crne Gore, ali i za opštinu Plužine i Crnu Goru u cjelini, navode iz ove kompanije.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović, naveo je da HE Piva pokazuje da smo nekada imali kalibar da gradimo grandiozne objekte, što, kako je kazao,  obavezuje i našu i buduće generacije da se uloži trud kako bi se energetski sistem osavremenjavao:

„Naša je želja da gradimo hidroelektrane „Komarnicu“ i „Kruševo“, što bi nas učinilo veoma moćnim energetskim sistemom i u regionalnom i evropskim okvirima. Naše kočnice u privredi generalno jesu komplikovane regulative, nesređeni javni registri i manjak stručnog kadra. Potrebno je uvezivanje svih društvenih činilaca, jer se samo tako mogu realizovati projekti od opšteg interesa“.  Đukanović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom realizacijom projekta SOLARI, zahvaljujući kojem smo nakon četdeset godina dobili prve kilovat sate električne energije iz novog izvora. 

HE „Piva“, i kad se suočava sa objektivnim okolnostima koje ne dozvoljavaju da radi punim kapacitetom, uspijeva da opravda očekivanja. To najprije zahvaljujući izuzetnom kolektivu i zaposlenima čija posvećenost, odgovornost i doprinos i u HE „Piva“, kao i u ostalim djelovima EPCG, garantuju da će se u djelo sprovesti sve ideje i planovi sa osnovnim ciljem prevazilaženja energetskog deficita i stvaranja uslova za intezivniji razvoj.

Izvršni direktor Nikola Rovčanin istakao je da svaki kilovat sat treba cijeniti, jer je zlata  vrijedan i najavio da se sa velikim ambicijama razmišlja o revitalizaciji i modernizaciji ovog, ali i svih ostalih energetskih objekata u sastavu EPCG. Nesporan je značaj ovog energetskog objekta za Plužine, a EPCG će nastoji da se adekvatno i oduži za korišćenje resursa:

„Namjerili smo takođe da gradimo i nove izvore zelene energije. Cilj nam je da smanjimo energetski deficit i obezbijedimo energiju prijeko potrebnu za intenzivan i stabilan razvoj našeg privrednog sistema i društva u cjelini. Siguran sam da ćemo dobro promišljenim potezima, uz optimalno raspolaganje postojećim resursima u tome i uspjeti i da ćemo u narednim godinama obezbijediti nove megavat sate iz obnovljivih izvora energije zahvaljujući pametnoj valorizaciji ogromnih solarnih, vjetro i hidro potencijala“, istakao je Rovčanin.

Direktor HE Piva, Nikola Daković, podsjetio je na istorijat hidroelektrane odajući zahvalnost svima koji su učestvovali u njenoj gradnji, ali i onima koji su radili i danas rade u njoj. „Hidro akumulacija HE „Piva“ na početku 2023. godine raspolagala je potencijalom za proizvodnju 236.127 GWh električne energije, što je na nivou 87,45 odsto energetske vrijednosti maksimalne zapremine.  Od početka godine, zaključno sa 27. martom, uspjeli smo da proizvedemo 288.603,75 MWh električne energije, što je 38,5 odsto ukupno projektovane godišnje proizvodnje“, naveo je Daković. 

Delegacija EPCG u sastavu Milutin Đukanović, Nikola Rovčanin i Nikola Daković položili su vijenac na spomenik i minutom ćutanja odali poštu radnicima koji su poginuli tokom izgradnje HE “Piva”.

HE "Piva" je velika hidroelektrana akumulacionog tipa sa jednom od najviših betonskih lučnih brana u svijetu. Akumulacija HE "Piva" duga je oko 40 km, korisne zapremine 746 miliona metara kubnih vode. Kao pribransko postrojenje sa velikom korisnom zapreminom akumulacije, HE "Piva" je fleksibilan izvor energije i snage. Zbog specifičnih topografskih karakteristika terena kompletno postrojenje urađeno je ispod  površine zemlje. Može se upotrijebiti u bilo koje vrijeme i za bilo koju od potreba elektroenergetskog sistema u punom iznosu raspoložive količine vode u akumulaciji.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT