Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SKUPŠTINA AKCIONARA EPCG KASNI DUŽE OD PET SATI

Imenovanje Odbora direktora Elektroprivrede pretvorilo se u cirkus

23.02.2024 17:46h

Foto: Arhiva/EPCG

Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) trebalo je danas da počne u podne, a na njoj je trebalo da budu izabrani novi članovi Odbora direktora. Međutim, manjinski akcionari i novinari su čekali satima u Nikšićkom pozorištu, čekajući obrazloženje zbog čega kasni cijeli proces i da li će se uopšte odlučivati u planiranom roku, piše Pobjeda

Peđa Krivokapić kao v.d, sekretara izašao je nakon određenog vremena i saopštio da se početak sjednice odlaže za pola sata, zbog tehničko-administrativnih razloga, a znatno kasnije, tek malo prije 16.časova došao je sa njim i izvršni direktor nacionalne elektroenergetske kompanije Ivan Bulatović i pozvao na strpljenje obrazlažući da su u toku konsultacije iz čega se moglo zaključiti da Vlada kao većinski vlasnik tek „vijeća“ ko će biti imenovan u odboru direktora EPCG.

Negodovali su manjinski akcionari, tvrdili su da je to nedopustivo, neozbiljno..

Vidno izrevoltiran Golub Bojanić, jedan od manjinskih akcionara, ustvrdio je da je EPCG neodgovorna, da ne vodi računa o manjinskim akcionarima, jer oni se nigdje ne pominju, a kazao je i da žali nedavno izabranog izvršnog direktora zbog toga što se našao u „neobranom grožđu“ dolaskom na tu funkciju.

Bojanić je mišljenja da maninski akcionari, iako im pripada nepuno dva odsto ukupnog kapitala, posjeduju imovinu vrijednu desetinama miliona eura, kao i da zbog toga treba malo više da se pitaju ili makar da znaju šta se dešava u tom preduzećeu, a da za eventualno mjesto u odboru direktora ne bi tražili nikakve naknade ni privilegije.

"Ovo je akcionarsko društvo, a podatak da početak sjednice kasni četiri sata i da niko ne zna kad će i hoće li biti održana govori najbolje kako nam sve funkcioniše. Ovo govori i kako nam funkcioniše Vlada, jer EPCG je u većinskom vlasništvu države, pa me interesuje i kako ćemo se pohvalti strateškim partnerima, kakav nam je imidž privrede. Mi smo i sa tako malim udjelom Sorbona za sve one koji treba da odlučuju o važnm stvarima", kazao je manjinski akcionar Bojanić.

I ostali predstavnici akcionara, a bilo je ih je svega nekoliko negodovali su. Kažu da nijesu dobili ni materijal za Skupštinu, a zakonski je predviđeno 20 dana ranije, da nijesu imali vremena da se pripreme za zasijedanje, a onda su u Nikšićkom pozorištu satima sjeđeli i čekali da se neko smiluje i kaže im šta se dešava.

Tvrde manjinski akcionari i da ih ne interesuje politika, već samo kako funkcioniše i kakva je budućnost kompanije u kojoj imaju udjela, a da je očigledno da su po srijedi razne političke trgovine, pa i s foteljama u Odboru direktora.

U Nikšićkom pozorištu, dok se čekala informacija da li će se uopšte i održati sjednica Skupštine akcionara, pripremana je scena za pozorišni komad namijenjen najmlađim sugrađanima, a on je na repertoaru sjutra. Komad se zove „Tarzan u džungli“.

Možda još i ne podsjećamo baš na džunglu, ali to što se dešava sa izborom i reizborom članova odbora direktora EPCG prilično liči makar na dobar cirkus.

Novi članovi odbora direktora Elektroprivrede ispred političkih stranaka, bar je najavljeno bilo, treba da su Milutin Đukanović iz Nove srpske demokratije, Neven Gošović iz Demokrata, Bojana Savić iz Evrope sad i Tahir Đonbaljaj iz Albanske Alternative. Planirano je i da budu imenovana još tri nezavisna kandidata koja je ranije predložio ministar energetika Saša Mujović - Jovicom Milanovićem, Vladimirom Katićem i Zoranom Miljanićem.

Problem s organizovanjem Skupštine izgleda je u tome što su odgovorni iz Pokreta Evropa sad (PES) prethodno planirali bili u Odboru direktora EPCG privrednika Radovana Bijelića iz Nikšića, a Vlada je odlučila da to bude Bojana Savić. To je bilo dovoljno i da se neki funkcioneri PES-a pobune, pa su, navodno, najavili i pres konferenciju na kojoj će objelodaniti šta se sve dešava, a sve atmosferu su, očigledno, “podgrijali” i neki mediji, društvene mreže, lažne ili stvarne privatne prepiske…

Vlada je 22. februara 2024. godine na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova odredila Luku Prodanovića za punomoćnika – predstavnika državnog kapitala na XXVIII vanrednoj Skupštini akcionara „Elektroprivreda Crne Gore“ AD Nikšić.

Đukanović i Savić su diplomirani inženjeri elektrotehnike, Đonbaljaj je građevinski inženjer, a Gošović diplomirani pravnik.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT