Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

UPRAVA ZA VODE PREDSTAVILA BAZU PODATAKA O POVRŠINSKIM I PODZEMNIM VODAMA

Joković: Vodni informacioni sistem omogućiće nam da identifikujemo i reagujemo na potencijalne prijetnje

06.12.2023 15:11h

Foto: MPŠV

Uprava za vode predstavila je danas svoj novi Vodni informacioni sistem (VIS) - jedinstvenu bazu podataka o površinskim i podzemnim vodama, kojim se želi obezbijediti čvrsta osnova za održivo upravljanje vodnim resursima u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, baza podataka o vodnim tokovima, rijekama, prisustvu podzemnih voda i drugim hidrološkim karakteristikama autorizovanim korisnicima omogućava da dobiju informacije o konkretnim lokacijama, identifikuju rizike od poplava, zone zaštite izvorišta, položaj i uticaj industrijskih objekata i deponija.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković je kazao da država Crna Gora ima obavezu da zaštiti vode, da ih čuva za sadašnje i buduće generacije.

„VIS nam pruža moćan alat za ostvarivanje ovog cilja. On omogućava transparentnost, efikasnost i saradnju na nivou koji ranije nismo mogli ni da sanjamo. Ovaj sistem će nam pomoći da bolje razumijemo dinamiku naših rijeka, jezera i vodnih izvora. Omogućiće nam da identifikujemo i reagujemo na potencijalne prijetnje, a podržaće različite segmente društva u razvoju i boljem i kvalitetnijem planiranju i projektovanju", rekao je Joković.

On je dodao da se regionalni, nacionalni i lokalni korisnici voda i zemljišta, službe za spasavanje, poljoprivrednici, eksperti za zaštitu životne sredine, pa i drugi zainteresovani subjekti, mogu služiti podacima na jednom mjestu: „Ovakav sistem može da povezuje sve institucije koje se bave upravljanjem vodama na nacionalnom ili regionalnom nivou".

"VIS će nam pomoći da bolje pratimo i zaštitimo naše vodne resurse, istovremeno pružajući tačne i kvalitetne podatke građanima i građankama kao i privredi. Jer digitalna transformacija proizilazi upravo iz njihovih potreba i radi se za njih", kazala je direktorica Uprave za vode Vesna Bajović.

Ona vjeruje da je Crna Gora kreirala alat od neprocjenjive koristi za privrednike i građane.

"Investitori mogu precizno procijeniti izvodljivost projekata, uzimajući u obzir hidrološke faktore, dok građani mogu dobiti važne informacije o tome da li je određena lokacija pogodna za gradnju, s obzirom na rizik od poplava i druge vodne karakteristike", pojasnila je Bajović.

Danas je predstavljena prva fazu projekta, koja se koristi u Upravi za vode, a druga faza kreće naredne godine kada će se obezbijediti automatizacija razmjene podataka sa institucijama u Crnoj Gori i nakon koje će VIS biti dostupan i široj javnosti.

Vlada Crne Gore i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, istakao je ministar Joković, ostaju posvećeni daljem unapređenju stanja u oblasti voda.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT