Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

POTPISAN MULTILATERALNI SPORAZUM IZMEĐU ATCG I EVROPSKE KOOPERACIJE ZA AKREDITACIJU

Krulanović: Potpisivanje Sporazuma kruna dosadašnjeg rada Akreditacionog tijela Crne Gore

06.12.2023 17:06h

Foto: ATCG

Akreditaciono tijelo Crne Gore (ATCG) potpisalo je multilateralni sporazum sa Evropskom kooperacijom za akreditaciju (EA), kojim je potvrđeno da je ATCG u ekvivaletnom položaju sa nacionalnim akreditacionim tijelima država Evropske unije.

Direktorka ATCG-a Anita Krulanović poručila je da potpisivanje sporazuma predstavlja krunu dosadašnjeg rada tog tijela.

„Ovaj Sporazum je potvrda da smo od samog osnivanja organizovano i strpljivo gradili i unapređivali sistem akreditacije u Crnoj Gori, u skladu sa najboljom evropskom i međunarodnom praksom“, kazala je Krulanović.

Ona je istakla da je ovaj sporazum važan, prije svega, za Crnu Goru, kao lidera u regionu u procesu evropskih integracija.

„Gdje je Akreditaciono tijelo, u domenu svojih nadležnosti, dalo puni doprinos, naročito kroz poglavlje 1 – Sloboda kretanja robe, gdje se očekuje da sve nacionalne institucije infrastrukture kvaliteta, pa samim tim i Akreditaciono tijelo,  dostignu zahtjevani nivo operativnosti i kompetentnosti“, kazala je Krulanović.

Predsjednica Komiteta za multilateralni sporazum o priznavavanju jednakosti akreditacije EA, Marija Papaciku ocijenila je da je prihvatanje multilateralnog sporazuma, od velikog značaja za unutrašnje tržište u Evropi.

„U pogledu olakšavanja prekograničnog poslovanja, kao i pokazivanja usaglašenosti sa evropskim zakonodavstvom za proizvode i usluge, čime se doprinosi zaštiti zdravlja, sigurnosti i životne sredine”, istakla je Papaciku.

Ministar finansija Novica Vuković kazao je da je potpisivanjem EA MLA Sporazuma domaćim proizvođačima i pružaocima usluga sada olakšan pristup evropskom tržištu, čime su, kako je rekao, značajno uvećane mogućnosti i koristi za crnogorsku privredu.

“Jačanjem privrede i trgovine stvaraju se pretpostavke za dalji rast crnogorske ekonomije, budući prosperitet društva i bolji kvalitet života svih njenih građana”, poručio je Vuković.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i gosti iz regiona, među kojima i direktor Akreditacionog tijela Srbije, Dragan Pušara, koji je kazao da cijeni napore koje su kolege iz ATCG-a uložile u cilju potpisivanja ovog sporazuma.

„Ovaj sporazum nije samo formalnost. On predstavlja čvrstu vezu između naših akreditacionih tijela i svih akreditacionih tijela potpisnika ovog sporazuma i potvrđuje našu posvećenost zajedničkom cilju – unapređenju kvaliteta i bezbjednosti proizvoda i usluga. Primjena standarda u prvom trenutku možda izgleda nevažno za naše svakodnevne živote, ali i te kako ima uticaja na bezbjednost objekata u kojima živimo i radimo, zdravstvenu zaštitu koju primamo, kvalitet vazduha koji udišemo, proizvodnju hrane, tekstila, električnih uređaja, dakle na praktično sve proizvode, procese i usluge koje dobijamo“, rekao je Pušara.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali predstavnica Delegacije EU u Podgorici, Malgorzata Skocinska, predsjednik UO Prof. dr Aleksandar Vujović, prvi predsjednik UO, Prof. dr Zdravko Krivokapić, predstavnici infrastrukture kvaliteta, članovi upravljačkih, savjetodavnih i stručnih tijela ATCG-a, kao i predstavnici akreditovanih tijela za ocjenjivanje usaglašenosti.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT