Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

U PRVA DVA MJESECA OVE GODINE DRŽAVNA KASA 18,5 MILIONA EURA U DEFICITU

Mulešković: Došlo do velikog rasta izdataka budžeta zbog penzija, očekujem da će se tokom godine taj problem produbiti

02.04.2024 07:06h

Foto: Pixabay

U prva dva mjeseca ove godine je ostvaren budžetski deficit od 18,5 miliona eura, odnosno 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok je samo u februaru deficit potrošnje bio 34,3 miliona eura, odnosno 0,5 odsto BDP-a, pokazuje najnoviji izvještaj Ministarstva finansija o izvršenju budžeta.

Prihodi

Prihodi budžeta za prva dva mjeseca bili su 333,9 miliona eura ili 4,7 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane veći su 27 miliona ili 8,8 odsto, a u odnosu na isti period lani 23,9 miliona ili 7,7 odsto.

Ekonomski analitičar Mirza Mulešković je Pobjedi kazao da se na početku ove godine, kao i u posljednje dvije-tri godine, uočava da se ostvarena realizacija budžeta značajno razlikuje od projektovane, odnosno planirane.

"To jasno govori da nije dobro planiran budžet na početku i moram priznati da sam očekivao da ćemo ove godine imati bolje programiranje, jer nemamo većih eksternih šokova ", kazao je Mulešković.

Iz Ministarstva finansija su rekli da su, ukoliko se u prošloj i ovoj godini isključe prihodi jednokratnog karaktera, ukupni prihodi za prva dva mjeseca veći 59,8 miliona eura ili 22 odsto.

"U posmatranom periodu, i pored značajne naplate prihoda jednokratnog karaktera u prošloj godini, prihodi za period januar-februar ove godine ostvarili su snažan rast u odnosu na pomenuti period", rekli su iz Ministarstva.

U prva dva mjeseca prošle godine naplaćeno je 42 miliona eura prihoda jednokratnog karaktera, a za prva dva ovogodišnja mjeseca 5,8 miliona.

"U smislu navedenog, prihodi za period januar-februar ove godine ostvarili su snažan rast u odnosu koji je dominantno rezultat dobre naplate kategorija koje su pokazatelj rasta potrošnje, zaposlenosti, ekonomske aktivnosti, smanjenja sive ekonomije i slično",  objasnili su iz Ministarstva.

Zaključno sa februarom, naplaćeno je ukupno 173,6 miliona eura prihoda od PDV, što je u odnosu na plan veće 8,1 odsto, a u odnosu na uporedni period 23,2 odsto.

"Rast prihoda od PDV-a dominantno je rezultat rasta potrošnje, što je dijelom rezultat povećanja minimalne penzije", navodi se u izvještaju.

Mulešković je, komentarišući prihodnu stranu, ocijenio da su rezultati očekivani i po planu.

"Ako bi se upoređivalo sa prethodnim godinama, to je negdje slična dinamika i važno je napomenuti da je došlo do rasta naplate PDV-a isključivo zbog povećanja penzija, što znači da i dalje nemamo neke dodatne ekonomske aktivnosti koje su povećale naplatnu stranu, već isključivo kroz potrošnju", rekao je Mulešković.

Od akciza je naplaćeno 44,9 miliona eura, što je 3,5 odsto više od plana i 25,9 odsto više od uporednog perioda.

"Rast akciza u odnosu na prethodnu godinu prevashodno je rezultat rasta prometa cigareta, ubrzanja akciznog kalendara, kao i činjenice da je u prva dva mjeseca prošle godine i dalje bila na snazi primjena odluke o umanjenju iznosa akcize na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja",  dodali su iz Ministarstva.

Od doprinosa i poreza na zarade naplaćeno je 64,8 miliona eura, što je u odnosu na plan više 9,7 odsto, a 16,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Izdaci budžeta u prva dva mjeseca ove godine bili su 352,4 miliona eura ili pet odsto procijenjenog BDP-a, pa su 15,6 odsto manji od plana i 23,4 odsto nego u uporednom periodu.

Rashodi 

U Vladinom dokumentu se navodi da je rast izdataka u najvećoj mjeri uslovljen rastom izdvajanja za isplatu penzija, primarno zbog povećanja minimalne na 450 eura, kao i rasta izdvajanja za bruto zarade.

"Vidimo da je došlo do velikog rasta izdataka budžeta posebno u dijelu za penzije, pa očekujem da će se tokom godine taj problem produbiti, pa ukoliko ne dođe do povećanja ekonomskih aktivnosti možemo očekivati značajne probleme. Očekivan je mnogo veći deficit, ali mislim da ćemo tek kasnije vidjeti pravo stanje – saopštio je Mulešković i podsjetio da su iz Vlade prilikom usvajanja ovogodišnjeg budžeta saopštili da će tekuću potrošnju finansirati isključivo iz prihoda budžeta, te da će kreditima isključivo vraćati stari dug i eventualno ih koristiti za kapitalni budžet.

Realizovano je 69 odsto kapitalnog budžeta u iznosu od 10,7 miliona eura, a u Ministarstvu finansija očekuju da ta potrošnja bude intenzivirana nakon finalizacije tenderskih postupaka za izvođenje radova pojedinih projekata.

"Kao i svake godine prvih nekoliko mjeseci kapitalni budžet se ne realizuje po planu, zbog tenderskih procedura. Iako su bile neke najave da će to ići brže i sa skraćenim procedurama, vidimo da je ipak dinamika slična lanjskoj. Nadam se da će se kapitalni budžet realizovati u potpunosti, jer sa ovakvim rastom tekuće potrošnje, a bez realizacije kapitalnog budžeta, Crna Gora ulazi u veliki problem sa javnim finansijama", zaključio je Mulešković.

Prihod od ekonomskog državljanstva manji 30 miliona

Prema podacima Ministarstva finansija, kategorija ostalih prihoda u odnosu na prethodnu godinu manja je 23,6 miliona eura ili 64,3 odsto.

"Prvenstveno kao rezultat prenosa sredstava po osnovu implementacije projekta ekonomskog državljanstva, koji je evidentiran u posmatranom periodu prošle godine u iznosu od 33 miliona, dok je po istom osnovu u ovoj godini ukupan prenos sredstava iznosio 3,1 milion", piše u izvještaju.

Izdaci u februaru veći za četvrtinu u odnosu na isti mjesec lani

Prihodi budžeta su u februaru iznosili 180,2 miliona eura, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine više 37,8 miliona ili 26,5 odsto. U poređenju sa planom za februar, prihodi su iznad plana 22,1 milion ili 13,9 odsto.

Izdaci budžeta u februaru iznosili su 214,5 miliona eura, što je u odnosu na planirane manje 18,1 milion ili 7,8 odsto, dok su u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec veći 43,9 miliona ili 25,8 odsto.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT