Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SAOPŠTIO DRŽAVNI SEKRETAR U MINISTARSTVU ENERGETIKE I RUDARSTVA

Prodanović: Zbog remonta TE Pljevlja moguće poskupljenje struje od 1. januara

13.06.2024 19:44h

Foto: Pixabay

Struja bi od 1. januara naredne godine mogla biti skuplja jer će, zbog remonta Termoelektrane u Pljevljima, Elektroprivreda biti primorana da na tržištu kupuje nedostajuću energiju, saopštio je za Gradsku TV Luka Prodanović, državni sekretar u Ministarstvu energetike i rudarstva.

"Rekonstrukcija Termoelektrane u Pljevljima mogao bi početi već u februaru ili martu, što znači da će ona van pogona biti od sedam do devet mjeseci" pojasnio je Prodanović.

Elektroprivreda će tako, dodaje, ostati bez 45 odsto energije u sistemu.

„Iz tog razloga EP je već krenula u nabavku električne energije za narednu godinu da bi se pokrili nedostaci koji će biti prilikom nefunkcionisanja TE. Da li će to uticati na cijenu struje, to ćemo da vidimo u budućem periodu, kako se cijene na berzi budu kretale“, kazao je Prodanović.

Čak i ako do povećanja dođe, kaže Prodanović, država će naći način da zaštiti ranjive kategorije stanovništva.

„Težićemo nekim mjerama gdje ćemo protežirati racionalnu upotrebu električne energije. Npr. do 500kw/h, ako je potrošnja da nećemo imati povećanje, a nakon toga da ćemo imati povećanje.  Prosto apel je da energiju trošimo racionalno, jer nije prirodno da bude račun za električnu energiju isti kao za telefon i za internet. Priznajte da je to čudno malo“, saopštio je Prodanović.

Prodanović podsjeća i da će cijene struje u Crnoj Gori dodatno rasti nakon ulaska u EU kako bi se približile tržišnim, a država tada neće moći da subvencioniše potrošače.

"Ipak, gotovo je sigurno da će i tada slojevi stanovništva kojima je neophodna pomoć biti zaštićeni", obećao je on.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT