Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

GUVERNERKA CBCG UČESTVOVALA NA SASTANKU "ZAPADNI BALKAN U SUSRET SEPA"

"Reforme i regionalna saradnja ključni za ekonomsko snaženje Zapadnog Balkana"

29.02.2024 10:19h

Foto: CBCG

Zemlje Zapadnog Balkana ostvaruju dobar napredak u usklađivanju nacionalnih platnih sistema sa standardima EU u okviru svojih ciljeva pridruživanja SEPA, zaključeno je na regionalnom sastanku na visokom nivou „Zapadni Balkan u susret SEPA“ koji je juče održan u Tirani.

Guvernerka Centralne banke Crne Gore Irena Radović učestvovala je na sastanku koji je okupio guvernere centralnih banaka i ministre finansija Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, održanom u okviru samita lidera zemalja regiona o Planu rasta i konvergencije za Zapadni Balkan.

"Učesnici sastanka predstavili su aktivnosti koje pojedinačne zemlje preduzimaju u cilju pridruživanja Jedinstvenom tržištu za plaćanje u eurima (SEPA), dok su predstavnici Svjetske banke prezentovali dosadašnje rezultate projekta Modernizacija platnih sistema za zemlje Zapadnog Balkana. Kroz ovaj projekat, finansiran od Evropske unije, pruža se podrška zemljama Zapadnog Balkana u njihovom približavanju standardima EU i ispunjavanju uslova za integraciju u SEPA", navodi se u saopštenju CBCG.

Radović je istakla da je CBCG u potpunosti uskladila svoju regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom EU.

„Eksterna analiza usklađenosti crnogorske legislative sa zahtjevima SEPA, koju je podržala Evropska komisija, potvrdila je visok stepen usaglašenosti domaćeg regulatornog okvira, čime su prepoznati naši dosadašnji učinci“, saopštila je Radović i dodala da je ovo dodatni motiv za CBCG i Vladu Crne Gore da nastave sa aktivnostima u pravcu ispunjavanja ostalih zahtjeva za pridruživanje SEPA.

Radović je saopštila i da su u toku intenzivne aktivnosti na pripremi aplikacije za pristupanje Crne Gore SEPA koja će u narednom periodu biti upućena Evropskom savjetu za plaćanja. 

"Pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana Jedinstvenom tržištu za plaćanje u eurima doprinijeće ekonomskoj integraciji regiona i donijeti opipljive koristi za građane i privredu, u vidu pojednostavljenja procesa, unapređenja brzine i smanjenja troškova transakcija", zaključeno je na sastanku u Tirani. 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT