Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SASTANAK PREMIJERA I POTPREDSJEDNIKA EIB

Spajić i Kakouris: EIB uskoro otvara kancelariju u Podgorici

22.02.2024 17:31h

Foto: gov.me/B.Čupić

Evropska investiciona banka (EIB) uskoro otvara kancelariju u Podgorici, saopštili su iz EIB-a dodajući da je to izraz povjerenja u institucije i mjera posvećenosti razvoju Crne Gore.

Delegacija EIB-a, na čelu sa potpredsjednikom Kirjakosom Kakourisom, boravi u posjeti Crnoj Gori povodom potpisivanja Ugovora o donaciji 11 miliona eura vrijednog granta Evropske unije (EU) za oblast obrazovanja.

Za obrazovni sistem Crne Gore obezbijeđeno 11 miliona eura granta EU

Premijer Milojko Spajić je, kako je saopšteno iz Vlade, izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija i istakao da će grant od 11 miliona dati snažan impuls modernizaciji i opremanju 13 obrazovnih ustanova širom Crne Gore.

“Ulaganje u prosvjetu je investicija za budućnost. Drago nam je što se EU još jednom potvrđuje kao naš partner na tom putu” kazao je Spajić.

U razgovoru sa delegacijom EIB-a, Spajić je predstavio plan razvoja Crne Gore do 2030. godine, koji se oslanja na intenziviranje projekata saobraćajne infrastrukture prvenstveno kroz gradnju mreže autopteva ali i kroz modernizaciju željezničke infrastrukture.

On je poručio da ravnomjernog regionalnog razvoja nema bez jačanja saobraćajnih veza i istakao da je najava o nastavku gradnje autoputa već probudila interesovanje stranih investitora za ulaganja u sjever Crne Gore.

Predstavnici EIB-a su informisali Spajića o namjeri diversifikacije saradnje sa Crnom Gorom i kazali da osim projekata u oblasti saobraćaja i podrške malim i srednjim preduzećima postoji prostor za jačanje saradnje u drugim oblastima, poput prosvjete.

Oni su rekli da strateška vizija Vlade i promišljanje u pogledu finansiranja važnih projekta čuva zemlju od fiskalnih rizika.

To je dobar, kako se dodaje, odgovoran i drugačiji pristup.

„Stoga sa pažnjom pratimo Vaše aktivnosti i želimo unapređenje saradnje po svim osnovama. Jedan od izraza našeg odnosa prema Crnoj Gori je i odluka o otvaranju kancelarije u Podgorici“, poručili su iz EIB-a.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT