Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

DRASTIČAN SKOK CIJENA NEKRETNINA U GRADU NA TARI

U centru Kolašina stan više ne može da se iznajmi ispod 500 eura, kvadrat od 1.500 do čak 4.000 eura

18.02.2023 05:48h

18.02.2023 05:48h

Foto: Dnevno

U Kolašinu je već neko vrijeme pojačano interesovanje za kupovinu stanova. Cijene su u posljednjih nekoliko godina znatno porasle, a trenutno su na vrhuncu, kako za prodaju tako i za izdavanje.

Ekonomska situacija u svijetu, kao i poskupljenje građevinskog materijala uslovili su porast cijena kvadrata, a istovremeno je porasla i potražnja u većem dijelu zbog, kako kažu iz agencija za nekretnine i izdavaoci smještaja, većeg interesovanja Rusa i Ukrajinaca koji kupuju, ali i iznajmljuju stanove.

Čitalac portala Dnevno obratio se našoj redakciji tvrdeći da stan u centru grada ne može da se iznajmi ispod 500 eura na mjesečnom nivou.

„Pokušao sam da iznajmim stan u Kolašinu, ali nakon duže potrage nisam uspio da nađem smještaj ispod 500 eura, čak i u širem centru grada. Tačnije, našao sam smještaj najniže za 400 eura, ali u takvim uslovima sigurno da ne bi vjerovatno niko živio. Vjerujem da se takav stan ni ne može izdati, tako da slobodno mogu reći da se stan ne može iznajmiti ispod 500 eura“, kazao je naš čitalac.

On objašnjava da je čak i stan od 500 eura na mjesečnom nivou bio neprihvatljiv iz više razloga, navodeći da je vjerovatno stan tražio u „pogrešnom trenutku“.

„Kolašin sada očigledno ima sličan problem kao i gradovi na primorju, gdje su cijene uslovljene sezonom. Na više mjesta su mi rekli da stan ne izdaju tokom cijele godine, već samo do decembra ili od marta, pa cijene za 12 mjeseci dostižu i po 600-700 eura mjesečno, ali to vjerovatno niko niti može niti želi da plati“, prenosi nam iskustvo u traženju stana naš sagovornik.

"Stan na dan u prosjeku od 70 do 100 eura"

Iz jedne od agencija za nekretnine iz Kolašina su nam kazali da su se cijene za izdavanje gotovo duplirane u prethodnih tri do pet godina.

„Nemamo mnogo upita za izdavanje stanova u Kolašinu, ali ono što imamo su znatno veće cijene nego kada uzmemo period od prije pet godina ili prije koronavirusa. Opremljeni stanovi se izdaju od 400 eura, a većinom su to luks opremljeni stanovi. U Kolašinu najviše imamo izdavanja 'stan na dan', uglavnom tokom sezone. Stan na dan je od 30 do 150 eura, ali je u prosjeku ta cijena oko 70 do 100 eura“, kazali su nam iz jedne kolašinske agencije.

Portal Dnevno kontaktirao je nekoliko oglasa za izdavanje smještaja. Gotovo svi su izdati tokom zimske turističke sezone. Da pronađete smještaj u sezoni gotovo je nemoguće i po 15 do 20 dana unaprijed.

Nekoliko njih nam je kazalo da cijena zavisi od dijela sezone, te da je u ovom dijelu godine izdavanje stanova na dnevnom nivou od 70 do 130 eura. Slobodni termini krajem februara su po istoj cijeni kao i sada, a sličan slučaj je i početkom marta kada se očekuje dobra ski-sezona.

"Kvadrat stana od 1.500 do čak 4.000 eura"

Rekordne cijene dostigao je i kvadrat stana u Kolašinu. Kvadrat u novogradnji je od 1.500 do 3.500-4.000 eura u centru grada, odnosno i do 7.000 eura po kvadratu u objektima na skijalištima.

Jednosoban stan od 38 kvadrata može se kupiti po cijeni od 55.000 eura, od 45 kvadrata od 85.000 do 115.000 eura, dvosoban stan od 59 kvadrata po cijeni od 120.000 do 140.000 eura. Na prodaji su i luksuzni stanovi u novoformiranim kompleksima, pa stan od 38 kvadrata i do 114.000 eura, a za stan od 100 kvadrata neophodno je izdvojiti i do 400.000 eura.

„Kvadrat stana više je nemoguće naći ispod 1.500 eura, a cijene dostižu i 4.000 eura. Tačnije, imamo i garsonjeru od 27 kvadrata koja se prodaje za gotovo 4.000 po kvadratu u centru grada, ali to nijesu cijene koje su mjerodavne i to je rijetkost. Kvadrat stana u blizini ski-centara je i do 7.000 eura po kvadratu“, kazali su nam iz jedne kolašinske agencija za nekretnine.

Navode da, osim naših državljana, stanove najviše kupuju Albanci, Rusi i Srbi, a da je problem Kolašina i to što putna infrastruktura ne prati dovoljno investicioni bum.

„Kolašin je napravio novi investicioni bum najviše zahvaljujući auto-putu, ali i dalje nedostaju kvalitetni putevi da bi za ovo mjesto mogli sa pravom da kažemo da je pravi zimski-turistički centar. Put od Kolašina do ski-centara nije dostojan tako lijepih skijališta koje ima Kolašin. Osim toga, putna infrastruktura mora da bude mnogo bolja i u ostalim djelovima grada, kao i da ima više parking mjesta, jer se tokom sezone pokažu svi nedostaci ovog turističkog centra“, kazali su nam iz jedne od agencija za nekretnine.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT