Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

DRŽAVNI TREZOR

Za tri mjeseca prinudno isplatili skoro četiri miliona eura

28.03.2023 05:35h

Foto: Pixabay

U periodu od početka jula do kraja septembra prošle godine, sa glavnog računa Državnog trezora prinudno je isplaćeno ukupno 3.943.102 eura, pokazali su podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Direktorata državnog trezora. U pitanju su troškovi dijelom zbog nepravilne primjene koeficijenata u obračunu zarade i izdataka po rješenjima o naknadama advokata.

U izvještaju objavljenom na sajtu Vlade, koji potpisuje Zaštitnica imovinsko pravnih interesa, Bojana Ćirović, piše da sudstvo bilježi veliki odliv koji se odnosi na potraživanje pripravnika u vidu manje isplaćane zarade zbog nepravilne primjene koeficijenata u obračunu zarade, na ime godišnjih odmora, te izdataka po rješenjima o naknadama advokata, tumača, vještaka...

“Tužilaštvo bilježi odliv koji se uglavnom odnosi na nepostupanje po rješenjima tumača, vještaka, te iznos na ime službenih odbrana advokatima, a oni se u velikom procentu izvršavaju prinudno, pa se odliv sredstava uvećava”, navodi se u dokumentu.

U četvrtom kvartalu prošle godine, Zaštitnik je primio ukupno 785 tužbi kojima su pokrenuti parnični postupci pred osnovnim sudovima u Crnoj Gori, Privrednim sudom Crne Gore i Vrhovnim sudom Crne Gore.

Od ukupnog broja primljenih tužbi, najviše ih je bilo u Podgorici - 385, zatim Kotoru 139, Bijelom Polju 261 tužba.

“U izvještajnom periodu, pred Centrom za alternativno rješavanje sporova prikupljeno je 1.183 predmeta. Apelujemo na sve državne organe u cilju smanjenja troškova postupaka, da postupaju po računima i fakturama, pravosnažnim sudskim presudama i izvršnim rješenjima, kako bi se izbjegla prinudna naplata i nepotrebno uvećavanje troškova”, predloženo je u dokumentu.

Budžetskim jedinicama je savjetovano da na vrijeme plaćaju naknade koje zaposlenima pripadaju i tako spriječe dodatne troškove kako u sudskim, tako i u postupcima izvršenja.

“Da uredno vode evidencije o prisustvu na radu, noćnom radu, danima iskorišćenih godišnjih odmora”, predloženo je u dokumentu.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT