Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

GRADONAČELNICA PODGORICE NA SAMITU U SKOPLJU

Injac: Gradonačelnici neposrednom saradnjom sa građanima donose demokratiju

20.11.2023 07:55h

Foto: Glavni grad

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac učestvovala je na samitu „Globalnog parlamenta gradonačelnika“ koji se održava u Skoplju, a na temu “Osnaženi, povezani i brižni gradovi: obezbjeđivanje demokratije i razvoj uz buduće generacije”. Samit su otvorili predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i gradonačelnica Skoplja Daniela Arsovska.

Kao panelistkinja, Injac je, kako navode iz Glavnog grada, posebno govorila o značaju lokalnih vlasti u izgradnji demokratskih društava i to zbog svakodnevne, neposredne komunikacije sa građanima kojima se isporučuju rezultati na osnovu iskazanih potreba.

“Upravo mi kao gradonačelnici, građanima donosimo demokratiju na dnevnoj osnovi, kroz najbližu saradnju sa njima. Naši rezultati, uz postojanje kvalitetnih javnih servisa presudno utiču na povjerenje i zadovoljstvo građana”, kazala je Injac.

Kako je navela, za isporučivanje demokratskih rezultata važno je da se radi na održivom razvoju, izgradnji otporne ekonomije i inkluzivne demokratije, posebno imajući u vidu ciljeve održivog razvoja koji uključuju različite aspekte ljudskih prava i sloboda ili drugih tema, a u vezi sa klimatskim promjenama, ubrzanim razvojem i slično.

“U tom kontekstu izdvojila bih među najvažnijim karakteristikama urbani razvoj i održivu ekonomiju kroz investicije, a odmah zatim kroz političke i društvene komponente demokratije. Kada kažem politička demokratija mislim na proaktivno učešće građana i predstavnika lokalnih udruženja i mjesnih zajednica u procesima odlučivanja”, istakla je Injac.

Gradonačelnica Injac, pred više od 150 gradonačelnika iz cijelog svijeta, govorila je i o veoma značajnim temama za lokalne zajednice poput socioekonomskih prilika, problema sa kojima se susrijeću OSI, značaju kulture, saradnje sa civilnim društvom i rada sa omladinskim organizacijama.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT