Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

MIJENJA SE ELEBORAT O PARKING ZONAMA

Preduzeće Parking servis širi sistem u više ulica: Naplata parkinga na još 526 parking mjesta

27.11.2023 07:13h

Foto: PG Biro

U Podgorici se mijenja elaborat o parking zonama što znači da će početi naplata parkiranja na još 526 parking mjesta na novim parkinzima. Oni će pripadati trećoj zoni, te će po satu vozači parkiranje plaćati 40 centi, a najviše će moći da ga koriste tri sata. Samo će stanari zgrada, na čiju inicijativu su novi parkinzi i zonirani, moći kupiti mjesečnu kartu za šest eura i parkirati 24 sata, piše Dan.

Od sada će se parkiranje naplaćivati na parkingu u dvorišnom dijelu Ulice Svetozara Markovića koji ima 267 parking mjesta, te u Ulici Đečevića gdje je 21 mjesto, kao i u dvorišnom dijeli Ulice Mitra Bakića gdje su urađena 52 mjesta.

Takođe, naplata parkiranja vršiće se i u Moskovskoj ulici ispred And 1 gdje je pet parking mjesta i u dvorišnom dijeli Ulice Velimira Terzića gdje je građanima ponuđeno 61 parking mjesto.

Kao i do sada naplaćivaće se parkiranje u Ulici Omladinskih brigada gdje ima 57 parkinga, Moskovskoj gdje je osa i Dalmatinskoj ulici kod TC Bazara gdje ima 15 parking mjesta. Svi oni od sada će biti u trećoj zoni.

Po izmijenjenom elaboratu opšta i posebna parkirališta biće organizovana u dvije umjesto u jednoj zoni kako je to do sada bilo. Tako će u drugoj zoni biti šest parking mjesta u Ulici 19. decembra.

Preduzeće Parking servis takođe će naplaćivati parkiranje oko garaže u Karađorđevoj ulici i planiraju izmještanje rampe ispred kako bi i garaža i parking okolo bili u jednom sistemu.

Ukupan broj parking mjesta koja podliježu naplati parkiranja po starom elaboratu bio je 114, odnosno na opštim parkiralištima 80, a na posebnim 34.

Novim dokumentom broj je porastao pa je sada ukupan broj parking mjesta koja se naplaćuju 526, odnosno na opštim parkiralištima 492, a na posebnim parkiralištima 34.

“Cilj ovih izmjena i dopuna elaborata je proširenje parking zona u sistemu Glavnog grada kako bi građani i privredna društva sa prebivalištem i sjedištem u Glavnom gradu dobili određeni vid zaštite odnosno prioritet u uslugama parkiranja. Opšte parkiralište je dio kolovoza ili površina između kolovoza i trotoara i druge površine posebno obilježene za parkiranje motornih vozila i bicikla. Ova parkirališta čine obilježena parking mjesta a ukupan broj je 492”, piše u elaboratu.

Elaborat ne predviđa promjenu cjenovnika parkiranja.

“Parkiranje se naplaćuje na opštim parkiralištima od sedam do 24 časa radnim danima i subotom, a na posebnim od 00:00 do 24 sata, osim na parkiralištima gdje je potražnja za parking mjestima znatno manja, te se parkiranje naplaćuje za kraći vremenski period”, navodi se u dokumentu.

Građani na tri načina mogu platiti parking mjesto.

"Model naplate parkiranja zasnovan je na uplatama određenog iznosa putem slanja SMS poruka na određene brojeve provajdera mobilne telefonije. Ovaj model, kao jedinicu usluge uzima jedan čas parkiranja. Alternativni način naplate usluga parkiranja na opštim parkiralištima je prodaja parking karata preko parking - automata, na naplatnim objektima parkirališta i garaža, ili na drugim prodajnim mjestima u gradu. Iznos cijene karte jednak je iznosu SMS uplate. Prodaja povlašćenih mjesečnih parking karata se primjenjuje za povlašćene kategorije korisnika opštih parkirališta, kao što su stanari ovih zona, pravna lica i preduzetnici čije se sjedište odnosno boravište nalazi u zoniranom području. Na posebno uređenim parkiralištima i garažama, sa kontrolom ulaska-izlaska pomoću rampi, naplata se vrši preko naplatnog objekta parkirališta ili garaže", piše u elaboratu.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT