Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PODGORICA I OVE GODINE JEDINA LOKALNA UPRAVA KOJA PODRŽAVA PODSTANARE

Vuković: Nadam se da će program podrške podstanarima dobiti podršku i sa državnog nivoa

16.03.2023 14:53h

Foto: PG Biro

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković potpisao je danas ugovore o naknadi dijela zakupnine sa sugrađanima koji su se prijavili na ovogodišnji konkurs i iskoristili priliku da dobiju finansijsku podršku, saopšteno je iz PG Biroa.

Vuković je, kako navode, tom prilikom podsjetio da je Glavni grad jedina lokalna uprava u Crnoj Gori koja na ovaj način direktno pomaže podstanare, te da se nada da će ovaj primjer slijediti i druge opštine i institucije.  

Gradonačelnik je kazao da je ovaj projekat započet prošle godine i da i ove godine ima za cilj da pomogne ljudima koji su u podstanarskom statusu zbog visokih cijena, rekordne inflacije čije negativne posljedice znatno komplikuju izmirenje mjesečnih finansijskih obaveza.

"Vrlo sam ponosan na to što smo na neki način pioniri u ovoj oblasti. Do danas mi nije poznato da je bilo koja lokalna uprava, ne samo u Crnoj Gori nego u ovom dijelu Evrope inicirala realizovanje sličnih programa direktne finansijske podrške podstanarima i mi smo za te namjene u Budžetu Glavnog grada za ovu godinu opredijelili 200.000 eura“, kazao je Vuković i istakao da zabrinjava broj aplikanata na ovaj program, jer smo svi vrlo dobro svjesni da je u Podgorici  ima mnogo više podstanara, što ukazuje na to da najveći broj podstanara nema formalno pravno uređene odnose sa svojim stanodavcima.

"S jedne strane, mislim da je ovo zgodna prilika da pozovemo nadležne državne organe da se malo pozabave time, da pomognu tim ljudima jer kada imate potpisan ugovor sa stanodavcima onda vas taj ugovor štiti  i sa druge strane da pokušamo da sve to uvedemo u neke legalne tokove, od čega će korist imati i država Crna Gora i Glavni grad.  Budući da je naš tehnički mandat pri kraju, ja se iskreno nadam da će se ovaj program nastaviti da živi i narednih godina, jer mislim da postoji potreba za tim. Kako smo i obećali prošle godine, dok god budemo ovdje podržaćemo realizaciju ovog programa, što smo i učinili. Istovremeno, nadam da će u narednom periodu Vlada Crne Gore naći način da i ona pomogne ljudima ne samo u Podgorici, nego i u drugim djelovima naše zemlje", poručio je Vuković. 

U ime dobitnika podrške podstanarima prisutnima se obratila Tanja Mandić i iskazala veliku zahvalnost Glavnom gradu i gradonačelniku koji su i ove godine našli način da pomognu podstanarima, a podrška im naročito znači u vremenu  kada su cijene izrazito visoke. 

Iz PG Biroa podsjećaju da je javni poziv za naknadu dijela troškova zakupnine objavljen je u januaru ove godine, nakon čega je Komisija vrednovala prijave i utvrdila da 123 lica ispunjavaju uslove iz javnog poziva, sa kojima je danas i potpisan ugovor o naknadi koja iznosi iznosi 50,00 eura mjesečno i odobrena je na period od 12 mjeseci. 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT