Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"NE MOŽE DA SE ODVOJI OD PROŠLOSTI"

Kurti: Spreman sam za dogovor, ali Srbija je agresivna i praktično autokratija

28.03.2023 18:01h

Foto: EPA-EFE/Filip Singer

Spreman sam za konačan dogovor sa zvaničnim Beogradom, međutim, "Srbija je prilično agresivna i ne može da se odvoji od prošlosti i problematične sadašnjosti", poručio je Aljbin Kurti u emisiji "Probudi se" na albanskom Top čanelu.

Naglašava da je Srbija „hibridni režim“, „praktično autokratija“, te da sa druge strane, „nije nezavisna od Ruske Federacije“, prenosi KoSSev.

„Jasno je koja strana nije konstruktivna, ona koja je agresivna, ona koja se ne distancira od prošlosti, odnosno Miloševića, niti od problematične sadašnjosti za naš kontinent, pa je Putinov Kremlj zvanični Beograd“, tvrdi Kurti.

Kaže i da to „ugrožava susjedstvo“, a on želi da postoje dobrosusjedski odnosi.

„U tome će mnogo pomoći primjena ovog sporazuma koji smo dogovorili u Briselu i Ohridu, a koji podrazumijeva defakto uzajamno priznanje Kosova i Srbije“, ocijenio je.

Kurti ponavlja da je Kosovo „demokratsko i nezavisno“, a uvjeren je čak i da je „demokratskije i nezavisnije od Srbije“.

Kurti je u emisiji govorio i o svojim nedavnim susretima sa predsjednikom, predsjednicom skupštine i premijerom Albanije, ponovivši da ih je upoznao sa dešavanjima u sklopu dijaloga sa Beogradom, odnosno o sastanku u Ohridu i onome što je tamo dogovoreno.

„Ima mnogo nesporazuma, nejasnoća, pogrešnih tumačenja i želio sam da ih iz prve ruke informišem o napretku pregovaračkog procesa i o sadržajnim i drugim elementima ovog sporazuma koji je veliko dostignuće za normalizaciju odnosa“, rekao je Kurti.

On, međutim, konstatuje da odnosi između Beograda i Prištine „i dalje nisu normalni, uprkos činjenici da je Kosovo normalna i demokratska zemlja“, piše KoSSev.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT