Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"TIJELO MORA DA BUDE PREDATO U ROKU OD DVA DANA OD TRENUTKA UTVRĐIVANJA UZROKA SMRTI"

Ruske vlasti dale ultimatum majci Alekseja Navaljnog, da za tri sata sahrani sina bez javnosti

23.02.2024 17:36h

Foto: Arhiva/Printscreen/Youtube

Portparolka pokojnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog saopštila je u petak 23. februara da su ruske vlasti naložile njegovoj majci da ima rok od tri sata da sahrani sina bez prisustva javnosti, dok će u suprotnom Navaljni biti ukopan u zatvorskoj koloniji u kojoj je preminuo, piše Radio Slobodna Evropa.

Kako prenosi Rojters portparolka Navaljnog Kira Jarmiš objavila je na mreži X:

"Prije sat vremena, istražitelj je nazvao Aleksejevu majku i dao joj ultimatum. Ili će u roku od tri sata pristati na tajnu sahranu bez javnog oproštaja, ili će Aleksej biti sahranjen u koloniji."

Navaljni, najpoznatiji politički protivnik predsjednika Vladimira Putina, iznenada je preminuo prije nedjelju dana u arktičkoj kaznenoj koloniji gdje je izdržavao zatvorsku kaznu na koju je osuđen.

Ruske vlasti traže tajni pokop Navaljnog, kaže njegova majka

Njegova majka Ljudmila (69) danima je tražila da vlasti predaju njegovo tijelo, kako bi bio sahranjen uz počasti i prisustvo njegove porodice, prijatelja i pristalica.

Ona je odbila, prema riječima Jarmiš, da pregovara sa ruskim Istražnim komitetom poručujući da nemaju ovlašćenja da odlučuju kako i gdje treba da sahrani sina.

"Istražitelje obavezuje zakon da predaju tijelo u roku od dva dana od trenutka utvrđivanja uzroka smrti. Prema medicinskoj dokumentaciji, ta dva dana ističu sjutra. Majka insistira da vlasti dozvole da se sahrana i parastos održe u skladu sa običajima", navela je portparolka Jarmiš.

Jarmiš je rekla da je Navaljnijeva majka odbijala i nastavila da traži da joj se preda njegovo tijelo. Nije bilo komentara nadležnih.

Porodica Navaljni i pristalice su optužili Putina da ga je ubio, a tu optužbu je Kremlj oštro odbacio.

Navaljni je preživio pokušaj trovanja 2020. i godine teškog postupanja u zatvoru, uključujući duge periode u samici.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT