ADVERTISEMENT

OPŠTENACIONALNA AKCIJA ZAKAZANA ZA ČETVRTAK

Sve više protesta u Francuskoj protiv penzione reforme

18.03.2023 19:45h

Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Štrajkovi u rafinerijama nastavljeni su u Francuskoj, a sve više demonstracija održava se širom zemlje usljed nezadovoljstva građana zbog plana vlasti da poveća starosnu granicu za državne penzije bez glasanja u parlamentu, javlja Rojters.

Agencija navodi da rastući nemiri, u kombinaciji sa smećem koji se gomila na ulicama Pariza nakon što su se radnici koji rade u komunalnim službama pridružili protestima, jeste najteži izazov za predsjednika Emanuela Makrona od takozvanih protesta „Žutih prsluka“ u decembru 2018, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Oko 37 odsto operativnog osoblja u rafinerijama i depoima kompanije TotalEnergies – na lokacijama uključujući Fejzin na jugoistoku Francuske i Normandiju na sjeveru – štrajkuje danas, rekao je portparol kompanije.

U međuvremenu su nastavljeni talasi štrajkova na željeznici.

Interventna policija sukobila se sa demonstrantima u petak uveče u Parizu na trgu Plas de la Konkor, u blizini zgrade parlamenta, što je rezultiralo hapšenjem 61 osobe.

Široki savez glavnih francuskih sindikata saopštio je da će nastaviti da se mobiliše u nastojanju da spriječi penzione reforme. Opštenacionalna akcija je zakazana za četvrtak.

Dok su osam dana protesta širom zemlje od sredine januara i mnoge lokalne akcije do sada bile uglavnom mirne, nemiri u poslednja tri dana podsjećaju na proteste „Žutih prsluka“ koji su izbili krajem 2018. zbog visokih cijena goriva i primorali su Makrona na djelimičan zaokret u pogledu poreza na ugljen dioksid.

Makronova reforma sada predviđa podizanje starosne granice za penzionisanje za dvije godine na 64 godine, za šta vlada kaže da je od suštinskog značaja da se osigura da sistem ne bankrotira.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT