Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

POSTAVLJA SE SKORO 4,400 NOVIH ZNAKOVA

U Amsterdamu od petka ograničenje brzine 30 kilometara na sat u 80 odsto ulica

06.12.2023 21:08h

Foto: Pixabay

U petak, 8. decembra, ograničenje brzine na većini ulica u Amsterdamu bit će spušteno na najviše 30 kilometara na sat. Nadležne službe posljednjih dana pripremaju grad za ovu promjenu, prilagođavaju znake na ulicama i postavljaju skoro 4.400 novih znakova.

Od 8. decembra 80 odsto ulica u Amsterdamu imaće ograničenje brzine od 30 kilometara na sat. Maksimalna brzina biće jasno naznačena u svakoj ulici saobraćajnim znakovima.

Prve znakove na budućim ulicama gdje će ograničenje biti 30 kilometara na sat počeli su postavljati prošlog ponedjeljka. Na njima do 8. decembra se smije voziti do 50 kilometara na sat. Znakovi imaju privremenu naljepnicu s porukom "Ovdje 30 kilometara na sat od 8. decembra"'.

Vlasti su svjesne da će vozačima trebati vremena da se naviknu na nova ograničenja, ali ističu da će sporija vožnja osiguravati sigurnije i opuštenije kretanje svima

"Kao vozač imaćete bolji pregled i moći ćete brže reagovati na neočekivane situacije. Pri 30 kilometara na sat, put kočenja je 13 metara, manje od polovine onoga pri 50 kilometara na sat (27 metara). S maksimalnom brzinom od 30 kilometara na sat očekujemo 20 do 30 odsto manje teških nesreća. Vjerovatnost da pješak preživi nesreću u kojoj se automobil kretao brzinom od 30 kilometara na sat je 95 odsto. Takođe mislimo da će se saobraćajna buka prepoloviti. Grad će biti tiši i ugodniji za boravak", naveli su.

U nadolazećim sedmicama postaviće dodatne znake na ulicama na kojima će ograničenje brzine ostati 50 kilometara na sat kako bi bilo jasnije koje ograničenje gdje vrijedi.

Kako bi javni prijevoz nesmetano funkcionisao, na nekim mjestima biće izgrađene odvojene trake. Javnom prevozu dopušteno je nastaviti vožnju brzinom od 50 kilometara na sat ovim trakama.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT