Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

CRNOGORSKI POSLANICI GLASALI POTPUNO RAZLIČITO

Usvojen predlog o prijemu Kosova u Savjet Evrope: Vukićević protiv, Mugoša za, Čarapić uzdržan

16.04.2024 18:19h

Foto: Screenshot You tube

U Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope održano je glasanje o predlogu za prijem Kosova u SE. Preporuka je usvojena, uz 131 glas za, 29 protiv i 11 uzdržanih.
 
Što se crnogorskih poslanika tiče, protiv je glasala Maja Vukićević (DNP), uzdržan je bio Vasilije Čarapić (PES), a za je glasao Boris Mugoša (SD).

Glavna izvjestiteljka za prijem Kosova Dora Bakojani  kazala je "da nema boljeg mjesta, od Savjeta Evrope, koje promoviše ljudska prava i vladavinu prava".

Kosovo, dodala je, ispunjava sve standarde Savjeta Evrope, "posebno kada je riječ poštovanju ljudskih prava manjina".

"Stvarni progres je načinjen“, kazala je Bakojani u uvodnom izlaganju.

Bakojani je konstatovala da je od objavljivanja Izveštaja dobila kritike i uvrede na svoj račun, prije svega od predstavnika država koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Crnu Goru predstavlja troje poslanika među kojima je Maja Vukićević (DNP), koja je rekla kako je "Kosovo dio naše istorije".

"Moram reći da sam iznenađena, jer nijesu svi uslovi ispunjeni i pitam se kada će biti. Moje mišljenje je da ovaj proces ima puno posljedica“, rekla je ona, pritom ističući kako bi, u slučaju prijema Kosova, Savjet Evrope napustila Srbija.

Vasilije Čarapić (Evropa sad) kazao je kako prvo na Kosovu treba biti formirana Zajednica srpskih opština, pa tek onda da uslijedi prijem te države.

On je podržao amandman iza kojeg su uglavnom stajali poslanici italijanske desničarske partije Fratelli d'Italia. No, taj amandman na kraju, ipak, nije dobio potrebnu podršku.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT