Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

VIŠI SUD ODBIO MOLBU JUŽNE KOREJE

Do Kvon biće izručen SAD-u

21.02.2024 17:00h

Foto: Printscreen Pobjeda

Do Kvon biće izručen Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koje ga gone za krivična djela počinjena u oblasti finansijskog poslovanja, saopšteno je iz podgoričkog Višeg suda.

Ovaj sud je odbio molbu Južne Koreje za izručenje Do Kvona, prenosi Pobjeda.

Portal RTCG prenosi da odluka još uvijek nije pravosnažna.

Odluka da se Do Kvon izruči SAD-u uslijedila je nakon što je Apelacioni sud naložio Višem sudu da odluči da li će "kralj kripto valuta" biti izručen Južnoj Koreji ili Sjedinjenim Američkim Državama.

Ranijim rješenjima Viši sud je konstatovao da su ispunjeni uslovi za ekstradiciju Do Kvona i ostavljao ministru pravde Andreju Miloviću da odluči kojoj od država molilja će dati prednost.

Međutim Apelacioni sud je ukazao da ministar pravde odlučuje samo u redovnim postupcima ekstradicije, a da je osumnjičeni Do Kvon pristao da bude izručen, u skraćenom postupku, državama koje su tražile njegovu ekstradiciju.

Branilac Do Kvona, advokat Goran Rodić je ranije za Pobjedu saopštio da bi njegov branjenik, shodno zakonskim razlozima, trebalo da bude izručen prije Južnoj Koreji nego Sjedinjenim Američkim državama (SAD).

"Svi zakonski razlozi odnosno Evrposka konvencija o ekstradiciji, bilateralni ugovor koji imamo sa Amerikom i crnogorski Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći stoprocentno upućuju da Do Kvon bude izručen Južnoj Koreji, kada se bude donosila takva odluka", precizirao je advokat Rodić.

Sa druge strane, ministar pravde Andrej Milović je komentarišući da li Do Kvona treba uzručiti Južnoj Koreji ili SAD, naveo da je to politička odluka.

"SAD su naš glavni spoljnopolitički partner, želimo da što prije potpišemo bilateralni sporazum o izručenju da bismo na taj način napravili pravni okvir za buduća izručenja", poručio je tada Milović.

"Kralj kripto-valuta" Do Kvon i njegov saradnik Hon Čand Jun uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu odakle su sa lažnim pasošima Kostarike pokušali da odlete za Dubaji.

Prilikom pretresa policija je kod njih pronašla i putne isprave Belgije.

Tokom sudskog postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici zbog falsifikovanja isprava Korejci su prilikom davanja odbrana tvrdili da su sa pasošima Kostarike i Belgije, koje su dobili preko agencije u Singapuru, putovali po svijetu, te da iz tog razloga nijesu sumnjali u njihovu vjerodostojnost.

Do Kvon je kazao i da su, nekoliko dana nakon što su dobili pasoše Belgije, on i njegov saradnik vidjeli da su imena kao i datumi rođenja u pasošima pogrešni i da ih iz tog razloga nijesu koristili.

"Nijesmo sumnjali da može da dođe do takve greške pa nijesmo provjeravali pasoše prilikom primopredaje. U trenutku kada smo se obratili za pasoš Belgije, aplicirali smo i za pasoše Granade,taj zahtjev je odbijen, dok nam je zahtjev za pasoš Kostarike usvojen, usljed čega smo izgradili odnos povjerenja sa ovom agencijom", kazao je Do Kvon.

Hon Čand Jun je prije 10 dana izručen Južnoj Koreji.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT