Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ZA 26. APRIL

Odgođena kontrola optužnice u predmetu "Plantaže"

28.03.2023 12:42h

Foto: Igor Milić/Dnevno.me

Kontrola optužnice protiv nekadašnjeg predsjednika i članova Odbora direktora ,,Plantaža“ za zloupotrebu službenog položaja danas je u podgoričkom Višem sudu odložena za 26.april zbog izostanka advokata Dejana Radinovića.

Predsjednik Višeg suda, sudija Boris Savić je konstatovao da u spisima predmeta nema dokaza da je advokatu Radinoviću uručen poziv za ročište kao i da je u dostavnici kao razlog navedeno "nepoznata adresa".

Osim toga, prisutni advokati su istakli problem nedostavljanja kopija spisa predmeta na šta je tužilac Vukas Radonjić ukazao da su svi dokazi pripremljeni u elektronskoj formi i da će ih preko suda dostaviti advokatima odbrane.

Međutim, advokatica Bojana Franović je zatražila da joj se dokazi dostave u papirnoj formi obzirom da je kućnim redom zabranjeno korišćenje kompjutera u sudnici pa samim tim su i dokazi na CD-u neupotrebljivi.

Sudija Savić je potom ukazao da branioci prije svakog ročišta mogu u pisanoj formi tražiti dozvolu za korištenje tehničkih uređaja i da će im biti udovoljeno.

Bivši čelnici Plantaža su se našli na optužnici zbog zloupotrebe položaja prilikom zaključenja štetnog vansudskog poravnanja između kompanija ,,Plantaže“ i ,,OMP Inženjering“ vezanu za zajedničku proizvodnju briketa.

Na optužnici su Veselin Vukotić, Božo Mihailović, Đorđije Rajković, Sead Šahman, Duško Perović i Verica Maraš.

Oni se terete da su od 24. decembra 2019. do 23. aprila 2020. godine u Podgorici, kao odgovorna lica u kompaniji "13. Jul-Plantaže" AD, zloupotrijebili svoj položaj i privrednom društvu "OMP-Engineering" DOO pribavili protivpravnu imovinsku korist od 384.672 eura na štetu Plantaža.

Vukotić, Rajković, Mihailović, Šahman i Perović se terete da su, kao predsjednik i članovi odbora direktora Plantaža postupali suprotno tada važećem Zakonu o privrednim društvima i Statutu.

Verica Maraš se tereti da je kao izvršni direktor Plantaža, postupala suprotno tada važećem Zakonu o privrednim društvima, jer se prilikom donošenja odluka i u upravljanju poslovanjem društva nije pridržavali načela savjesnosti i postupala sa pažnjom dobrog privrednika.

Optuženi predsjednik I članovi borda direktora terete se da su, bez mišljenja advokata, utvrdili vrijednost zemljišta za kompaniju "OMP Engineering".

Oni su kako je precizirano iz SDT-a prilikom razmatranja i odlučivanja o prijedlogu za poravnanje privrednog društva “OMP Engineering”, sa kojim su Plantaže vodile parnicu pred Privrednim sudom Crne Gore, radi raskida Ugovora o osnivanju zajedničke fabrike za proizvodnju briketa “PLANT-OMP” DOO Podgorica i naknade štete i izgubljene dobiti donijeli zaključak da se parnica riješi poravnjanjem uprkos tome što su svi izvedeni pisani i personalni dokazi išli u korist Plantaža.

I pored poljoprivredno, mašinsko i finansijskog vještačenja koje je bilo pozitivno za Plantaže optuženi su odlučili da se kompaniji “OMP Engineering”, “prenese 37.000 metara kvadratnih zemljišta u Skladišno-poslovnoj zoni Donji Kokoti tržišne vrijednosti 1.295.000 eura i isplati 350.000 eura.

U istrazi je utvrđeno da je Maraš izvršila "očigledno štetnu odluku okrivljenih, jer je, kod notarke, sa ovlašćenim zastupnikom “OMP Engineering-a”, zaključila očigledno štetni Ugovor o poravnanju.

Iz SDT-a navode da se “OMP Engineering” obavezao da Plantažama prenese svoj udio od 50 odsto vlasništva u zajednički osnovanom privrednom društvu “Plant-OMP” DOO, za koji je, u očigledno štetnom Ugovoru o poravnanju, navedeno da njegova vrijednost i prodajna cijena iznose 1.398.474.47 eura, iako je ukupna imovina zajedničkog društva iznosila 1.062.537 eura, a ukupne obaveze 4.084.735 eura.

"Nije postojala ekonomska opravdanost za otkup udjela po toj cijeni, jer su Plantaže, Ugovorom o poravnanju, sebi ustanovile obavezu od ukupno 5.483,209.47 eura (zbir ugovorene prodajne cijene udjela i obaveza zajedničkog društva), a stvarno još i veću, u iznosu od 5.729.735 eura (zbir stvarne vrijednosti imovine koju oštećeno društvo daje i obaveza zajedničkog društva)", navedeno je u saopštenju SDT-a.

Usljed, kako se navodi, djelimičnog izvršenja očigledno štetnog poravnanja, privrednom društvu "OMP Engineering" je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 384.672 eura, a oštećenom društvu nanesena šteta.

Nekadašnji predsjednik i članovi Odbora direktora ,,Plantaža“ Vukotić, Mihailović, Perović , Rajković i Šahman uhapšeni su 11. jula prošle godine a 23. avgusta lisice su stavljene i Verici Maraš.

Optuženi predsjednik i članovi borda direktora našli su se pod lupom Tužilaštva po krivičnoj prijavi novog rukovodstva Plantaža

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT